Na hlavný obsah

V školách bude na začiatku školského roka chýbať vyše 2 000 učiteľov

Nepresvedčilo ich ani zvýšenie platov.

Na začiatku školského roka bude v školách chýbať vyše 2 000 učiteľov. Školy sa ich snažia nalákať. Pedagógov nepresvedčilo ísť pred katedru ani zvýšenie platov či jednorazová odmena. Mnohí odišli pracovať do administratívy alebo do obchodu.

Michaela Gálová, bývalá učiteľka biológie a chémie na gymnáziu, je jedna zo stovky učiteľov, ktorí na konci školského roka dali výpoveď. Zvýšenie platov od januára o 10 % a od septembra o 12 % či jednorazová 500-eurová odmena ani ju nemotivovali vrátiť sa späť.

„Do školy som sa nevrátila. Možno ak sa v budúcnosti viac zlepšia podmienky, tak by som nad tým ešte pouvažovala,“ hovorí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Teraz pracuje v administratíve, má lepší plat aj pracovné podmienky. Podobne skončili aj ďalší jej kolegovia. Kým v školstve zarobia v priemere 1 200 eur, v súkromnej sfére aj 1 900 eur. V školách tak budú o niekoľko dní učitelia chýbať.

„Počas tohto leta hľadali školy zatiaľ najviac pracovníkov. Od 1. júna do 15. augusta uverejnili viac ako 2 200 pracovných ponúk pre učiteľov. Keď to napríklad porovnáme s rokom 2018, tak odvety vzrástla ponuka až o 100%,“ uviedla Nikola Richterová, hovorkyňa pracovného portálu Profesia.

Učitelia nie sú najmä na druhom stupni. Nasledujú stredné školy, prvý stupeň základných škôl a škôlky. Školy vedú boj o učiteľov anglického jazyka, matematiky či fyziky. Najhoršia situácia je v Bratislavskom kraji.

„Učitelia sa určite nevrátia. Aktuálna situácia tomu nenasvedčuje. Neistota, ktorá učiteľov v školách čaká, je naozaj veľmi veľká,“ povedal Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko