Na hlavný obsah

V stovkách provizórnych hrobov v Iziume ležia podľa polície hlavne civilisti

Je ich zhruba 450.

V stovkách provizórnych hrobov v Iziume ležia podľa polície hlavne civilisti
Na snímke provizórne pohrebisko v Iziume. Foto: Twitter/Reuters

Väčšina tiel uložených v provizórnych hroboch nájdených v ukrajinskom Iziume patrí civilistom, povedala v piatok (16. 9.) ukrajinská polícia. OSN do mesta, ktoré sily Kyjeva oslobodili od ruských okupačných jednotiek minulý týždeň, plánuje vyslať misiu. 

O náleze provizórneho pohrebiska so zhruba 450 hrobmi informovala vo štvrtok (15. 9.) miestna polícia aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stovky hrobov označených krížom v lese na iziumskom predmestí videli v piatok aj reportéri AFP, podľa ktorých sa pracuje na identifikácii mŕtvych.

Hrobov je medzi narastenými stromami 443, uviedol z miesta vládny splnomocnenec pre nezvestné osoby Oleh Kotenko. „Videl som číslo 443. Číslo jeden som nevidel,“ povedal činiteľ. „Celkový počet mŕtvych (v oblasti v dôsledku bojov) odhadujeme podľa čísel,“ uviedol Kotenko.

Dodal, že niektoré hroby ale obsahujú aj dve alebo viac tiel. Úrady zaujal najmä hrob s telami, nad ktorým bol vztýčený kríž s nápisom „Ukrajinská armáda, 17 ľudí. Izium, z pitevne“.

Väčšina ľudí pochovaných v provizórnych hroboch sú práve civilisti, uviedol v piatok policajný šéf Ihor Klymenko, podľa ktorého ide o približný odhad. „Hoci máme informácie, že sú tam (pochovaní) aj vojaci, zatiaľ sme žiadneho nevyzdvihli,“ povedal Klymenko.

Vyhodnotiť situáciu na mieste plánuje OSN, ktorá chce do Iziumu vyslať monitorovaciu misiu. „Plánujú tam ísť, aby zistili viac o tom, čo sa tam mohlo stať,“ uviedla hovorkyňa OSN. Organizácia podľa nej nemôže potvrdiť, či ide o masový hrob alebo rad jednotlivých hrobov.

Príčinu ich úmrtia zisťujú

Ukrajinské úrady od objavenia provizórneho pohrebiska identifikujú mŕtvych a snažia sa zistiť príčinu ich úmrtia. Náčelník policajného vyšetrovacieho oddelenia pre Charkovskú oblasť Serhij Bolvinov vo štvrtok uviedol, že niektorí ľudia zomreli pri delostreleckom ostreľovaní, iní pri náletoch.

Podľa Kotenka sú v neoznačených hroboch ľudia, ktorí zahynuli v uliciach. Upozornil tiež, že časť Iziumu bola v izolácii a ľudia bez zásob zomierali od hladu. Úrady sa doteraz navyše nedostali na iziumské cintoríny. „Nevieme preto, aká je situácia,“ povedal Kotenko.

Izium v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dobyla späť ukrajinská armáda minulý týždeň pri svojej protiofenzíve. Pod kontrolou ruských síl bolo toto strategické mesto od marca.

Podobné správy o nálezoch narýchlo vytvorených pohrebísk s telami civilistov alebo hromadných hrobov prichádzali z Ukrajiny tiež v apríli po stiahnutí ruských vojsk z Kyjevskej oblasti, z miest ako Buča alebo Irpiň.

Podobnosť s mestami v okolí Kyjeva vo štvrtok pripomenul aj Zelenskyj. „Rusko za sebou všade necháva smrť a musí za to niesť zodpovednosť,“ povedal ukrajinský prezident vo videoposolstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet