Na hlavný obsah

V Záporožskej jadrovej elektrárni obnovili záložné elektrické vedenie

Uviedla to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

V Záporožskej jadrovej elektrárni obnovili záložné elektrické vedenie
Autá s členmi delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu pred Záporožskou jadrovou elektrárňou. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila úspešné zapojenie ďalšieho elektrického vedenia Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktoré teraz umožní bezpečné chladenie reaktorov v elektrárni. Podľa utorkovej (13. 9.) správy agentúry DPA sa to uvádza v oficiálnom vyhlásení MAAE.

„Druhé záložné elektrické vedenie do ZAES sa obnovilo, čo umožňuje prevádzkovateľovi ponechať si jedno vedenie v zálohe. Pomocou druhého môže poskytovať elektrárni elektrinu potrebnú na chladenie reaktorov a ďalšie dôležité bezpečnostné opatrenia v prípade odstavenia elektrárne,“ uvádza sa v správe.

Posledný odstavený reaktor v ZAES, ktorý dovtedy zabezpečoval potreby samotnej elektrárne, prešiel do stavu tzv. studenej odstávky, podobne ako ďalších päť reaktorov. Znamená to, že na chladenie reaktorov potrebuje menej energie.

MAAE zároveň citovala vyhlásenie svojho generálneho riaditeľa, Rafaela Grossiho, ktorý zdôraznil, že situácia s jadrovou bezpečnosťou v ZAES, ktorá sa nachádza uprostred vojnovej zóny, je nestabilná.

Elektráreň nedodáva elektrinu

MAAE pripomenula, že štyri hlavné externé prenosové vedenia ZAES sa nachádzajú mimo prevádzky. Takže elektráreň nedodáva elektrinu domácnostiam, firmám ani iným odberateľom.

Grossi v pondelok informoval, že Ukrajina a Rusko majú záujem o návrh na vytvorenia ochrannej zóny v okolí ZAES, ktorý zverejnila MAAE. Podľa Grossiho slov sa teraz diskutuje o otázkach, ako je rozsah zóny či úloha expertov z MAAE v ZAES.

Na otázku, či v návrhu MAAE ide skôr o zaistenie prímeria než o odstránenie zbraní a odsun vojakov z elektrárne, Grossi odpovedal, že jeho návrh zahŕňa prímerie, ako aj mnoho ďalších vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet