Na hlavný obsah

Viac ako polovica domácností očakáva zhoršenie životnej úrovne

Odborníci navrhujú obmedziť výdavky na zábavu, ale aj investovať.

Viac ako polovica domácností očakáva zhoršenie životnej úrovne
Ilustračná snímka peňazí. Foto: Unsplash

Viac ako polovica slovenských domácností očakáva v nasledujúcom roku zhoršenie svojej životnej úrovne. Zvýšené výdavky doposiaľ pocítili až tri štvrtiny domácností. Príjmy sa im však nezmenili, prípadne majú rovnako peňazí.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus a Nadácie PARTNERS. Odborníci varujú, že rodiny sa budú mať ešte horšie. Zároveň ľuďom radia, aby si začali uťahovať opasky a vytvorili si rezervy na najbližšie obdobie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Inflácia, ktorá v júli medziročne dosiahla 13,6 %, predbieha na Slovensku reálny rast miezd. Vo väčšine rodinných rozpočtov sa tak budú v nasledujúcich dvoch rokoch roztvárať nožnice medzi príjmami a výdavkami.

Riaditeľ prieskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik očakáva, že do finančných problémov sa časom dostane viac domácností, a to aj tých, ktoré majú aj priemerné príjmy. „Videli sme to aj pri pandémii. Domácnosť, ktorá bola zaťažená úverom, ho v tom období veľmi ťažko splácala. Musela si na to brať ďalší úver,“ vysvetlil.

Riešením je obmedziť výdavky na zábavu

Ak chcú Slováci zvládnuť zvyšujúce sa ceny energií, rekordnú infláciu a celkovú ekonomickú recesiu, budú si musieť upratať v rodinnom rozpočte, škrtnúť výdavky na zábavu a šetriť peniaze.

„Lepšia elektronika, nový mobil, prípadne predĺžený víkend môže počkať na obdobie, kedy sa finančná situácia zlepší alebo stabilizuje,“ povedala odborníčka na osobné financie Andrea Kasanická Straková.

Vhodným krokom je podľa nej aj skĺbiť často spotrebné úvery do jedného, a to „čo možno najdlhšieho a najlačnejšieho“.

Šetrite a investujte

Finančný analytik Maroš Ovčarik radí na jednej strane vytvoriť si šesťmesačnú rezervu a zvyšok investovať. Už pri sume 5 000 eur, ktoré si nechávame na bežnom účte, denne prichádzame o dve eurá.

„Polovica ľudí je schopná odložiť, napriek situácii aká tu je, aspoň 30 eur mesačne,“ uviedol. Takýmto spôsobom si ľudia podľa neho vedia „vytvárať aktíva do budúcna“.

Najťažšie obdobie nás čaká na jeseň a špeciálne pred Vianocami. Aj v tomto prípade odporúčajú odborníci uskromniť sa a na darčeky určite nepoužiť úvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika