Na hlavný obsah

Vietnam nariadil evakuáciu kvôli blížiacemu sa tajfúnu Noru

Týka sa to 800 000 ľudí.

Vietnam nariadil evakuáciu kvôli blížiacemu sa tajfúnu Noru
Na snímke z dronu sú zaplavené územie a polia po vyčíňaní tajfúnu Noru vo filipínskej obci San Miguel. Foto: TASR/AP

Vietnam vyhlásil v niektorých častiach krajiny zákaz vychádzania a nariadil evakuáciu viac ako 800 000 ľudí v dôsledku silného tajfúnu Noru, ktorý si na Filipínach vyžiadal najmenej osem obetí a zaplavil celé dediny.

Takmer polovica vietnamských letísk preventívne zatvorili, rovnako ako školy a úrady v niekoľkých centrálnych provinciách. Informovali o tom v utorok (27. 9.) tlačové agentúry AP a AFP.

Očakáva sa, že živel dosiahne vietnamskú pevninu v stredu (28. 9.) skoro ráno miestneho času (v utorok večer SELČ). Ľudí žijúcich v blízkosti pobrežia, ktoré by mal Noru zasiahnuť, vyzvali na evakuáciu.

V provinciách Da Nang a Quang Nam platí od utorkového večera miestneho času zákaz vychádzania. V meste Da Nang, ktoré má približne milión obyvateľov, zatvorili všetky obchody a hotely.

Podľa vietnamskej meteorologickej služby sprevádza tajfún vietor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu, ktorý bude pri prechode nad Vietnamom slabnúť. Búrka potom zamieri k Thajsku.

Na Filipínach v dôsledku tajfúnu presunuli takmer 80 000 ľudí do provizórnych prístreškov. Tajfún si vyžiadal najmenej osem obetí a spôsobil povodne a výpadky prúdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet