Na hlavný obsah

Vláda Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery

Za bolo len 84 poslancov Snemovne.

Vláda Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery
Český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Petra Fialu bola potrebná nadpolovičná väčšina. Čiže minimálne 101 hlasov. Návrh opozície však podporilo len 84 z 200 poslancov Snemovne. Proti návrhu bolo 100 poslancov koalície.

Informuje o tom agentúra TASR s odvolaním na spravodajský server iDNES.cz. Snemovňa tiež oficiálne potvrdila, že česká vláda prežila návrh na vyhlásenie nedôvery.

Schôdza parlamentu sa začala už vo štvrtok (1. 9.) o 13.00 h a trvala nepretržite zhruba 22 hodín, takmer do piatkového poludnia.

Vládna päťkoalícia disponuje v dolnej komore českého parlamentu pohodlnou väčšinou 108 hlasov z 200. Opozičné hnutia ANO a SPD majú v Poslaneckej snemovni spoločne len 92 hlasov, čo nepostačuje na to, aby návrh prešiel.

Dôvodom zvolania mimoriadnej schôdze boli podľa webového portálu Novinky.cz nejasnosti týkajúce sa teraz už bývalého šéfa civilnej rozviedky Petra Mlejnka. Taktiež nespokojnosť s českým ministrom vnútra Vítom Rakušanom a energetická kríza, s ktorou súvisia vysoké ceny plynu a elektrickej energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet