Na hlavný obsah

Vláda stále neprijala opatrenia proti zvyšujúcim sa cenám energií

Heger očakáva, že niektoré schvália v najbližších týždňoch.

Vláda stále neprijala opatrenia proti zvyšujúcim sa cenám energií
Na ilustračnej snímke elektrická predlžovačka. Foto: RTVS

Koalícia musí popri vnútorných záležitostiach riešiť aj zvyšujúce sa ceny energií. Aj napriek viacerým rokovaniam vláda stále neprijala konkrétne opatrenia. Rezort hospodárstva pripravuje legislatívne úpravy, ktoré im dajú väčšie právomoci.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva, že sa niektoré opatrenia schvália v najbližších týždňoch. Jeho ministerský kolega Igor Matovič (OĽANO) rezort hospodárstva kritizuje za zle urobenú prácu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Ešte začiatkom roka podpísala vláda so Slovenskými elektrárňami memorandum, ktorým sa mali zastropovať ceny elektrickej energie na sume približne 61 eur za jednu megawatthodinu.

Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS) upozornil, že pre obrovský nárast cien elektriny na svetových trhoch bude výsledná suma o niečo vyššia. Pôvodne sa rátalo s navýšením o približne 20 percent. Súčasný odhad hovorí o polovičnom navýšení. Očakáva preto výrazné šetrenie s energiami.

„Toto musí každý zvládnuť. Musí ušetriť 15 percent elektrickej energie. Je to požiadavka nie len Európskej únie. Je to aj predpoklad na to, aby sme ceny vedeli udržať. V Rakúsku budú napríklad šetriť až 20 percent,“ povedal.

Nedotiahnutie zmrazenia cien energií do konca?

Minister financií však kritizuje, že zmrazenie cien elektriny na budúci rok stále nie je dotiahnuté do konca. Aktuálne sa čaká na rozhodnutie od Európskej komisie. Podľa neho by sa poplatky za elektrinu nemuseli opäť navyšovať a domácnostiam by sa tak konečný účet nenafúkol.

„Že len do 85 percent spotreby z roku 2020 budú mať domácnosti len 50-percentný nárast ceny elektriny. A nad 85 percent budete mať 386-percentný nárast cien elektriny. Je to spackaná robota,“ uviedol.

Vláda preto pripravuje viaceré legislatívne úpravy, ktoré majú pomôcť domácnostiam aj podnikom či verejnej správe. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že na niektorých opatreniach už dohoda existuje.

„Musíme mať nástroj. A s tým treba ísť do parlamentu. Aby sme v stave energetickej núdze alebo v núdzovom stave v energetike mohli stropovať ceny,“ informoval.

Jeho stranícky šéf Boris Kollár z hnutia Sme rodina si myslí, že pomôcť by mohlo zoštátnenie Slovenských elektrárni. Ako jedno z riešení to vidí aj štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

„Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh zákona o nejakom núdzovom stave, v rámci ktorého by sme sa vedeli dostať aj k iným množstvám elektriny, ako zahŕňa uznesenie vo všeobecnom hospodárskom záujme,“ ozrejmil.

Návrh zákona by podľa neho mohli schváliť na najbližšom rokovaní vlády. Koľko by však odkúpenie elektrárni stálo nevedel odhadnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika