Na hlavný obsah

Vo väčšine miest vyhralo hnutie ANO, v Prahe zvíťazila koalícia Spolu

Porazeným je hnutie STAN.

Vo väčšine miest vyhralo hnutie ANO, v Prahe zvíťazila koalícia Spolu
Ilustračné foto - vhadzovanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Víťazom prvého kola senátnych volieb v Českej republike sa stalo opozičné hnutie ANO. Zvíťazilo pred ODS, KDU-ČSL a TOP 09, porazeným je hnutie STAN. Z parlamentných strán bude mať o týždeň v druhom kole senátnych volieb hlavné zastúpenie opozičné hnutie SPD. Strany vládnucej koalície si zachovajú väčšinu v hornej komore parlamentu bez ohľadu na výsledok volieb.

Hnutie ANO má po sčítaní takmer všetkých hlasov šancu doplniť Ladislava Václavka na Bruntálsku, ktorý obhájil mandát už v prvom kole, o ďalších 17 senátorov. V posledných voľbách pred šiestimi rokmi v 27 okresoch, v ktorých sa teraz hlasovalo, mala ANO 14 finalistov, z ktorých sa do finále dostali len traja.

KDU-ČSL získala nového senátora Petra Fialu na Orlickoústecku a môže obhajovať ďalších šesť mandátov. V Prahe 6 bol za podpredsedu Senátu opätovne zvolený Jiří Růžička (nominant TOP 09) z klubu Starostovia. Len v prvých senátnych voľbách v roku 1996 bolo v prvom kole zvolených viac senátorov, štyria.

Vystrčil má šancu zostať na čele Senátu

ODS má deväť finalistov, TOP 09 troch. Kluby ODS a TOP 09 obhajujú päť z 27 kresiel, vrátane kresiel predsedu frakcie Zdeňka Nytru (ODS) a podpredsedu Tomáša Czernina (TOP 09). 24-členný klub Starostov obhajuje šesť kresiel, ale má len troch finalistov, vrátane Aleny Dernerovej (SD-SN) v Moste.

Podpredseda hornej komory Jan Horník a predseda klubu Petr Holeček sa nedostavili. Najviac kresiel, sedem z dvanástich, obhájila frakcia Ľudovej strany.

Deväťčlenná skupina ProRegion, v ktorej sú senátori ANO a ČSSD, obhajuje šesť kresiel. Má šancu tento počet zvýšiť, aj keď sa proti zástupcom ANO presadili predseda Jaroslav Větrovský (doteraz za ANO, teraz za Jihočechy 2012) a Jiří Dušek (doteraz za ANO, teraz za ODS).

ČSSD môže obhájiť jedno kreslo. Klub Senátor 21 a Piráti obhajuje dve zo siedmich kresiel. Hnutie SENÁTOR 21 bude mať vo finálovom kole troch kandidátov, kandidáti Pirátov sa do druhého kola nedostali.

Klub ODS a TOP 09 s najmenej 22 senátormi má najlepšie vyhliadky zostať najväčšou frakciou, ktorá má právo po voľbách opäť nominovať predsedu hornej komory. Miloš Vystrčil (ODS) má šancu zostať na čele Senátu a patrí medzi finalistov, rovnako ako Jiří Oberfalzer (ODS).

Medzi kandidátmi je aj herec Tomáš Töpfer (ODS), kardiochirurg Jan Pirk (nominovaný TOP 09) a pražská radná Hana Kordová Marvanová (nominovaná ODS).

Súperom Nytrovej (ODS) v ostravskom regióne je pre ANO bývalý senátor a právnik Miroslav Antl (predtým ČSSD, teraz hnutie ANO). V Jihlavskom kraji je Vystrčilovou vyzývateľkou Jana Nagyová, predtým Mayerová, ktorá je spolu so šéfom ANO Andrejom Babišom obvinená v kauze dotácie na výstavbu Čapího hnízda.

Voľby priniesli aj prekvapenia

Prekvapením volieb je premiérová finálová účasť kandidátky SPD Evy Chromcovej v Karlovarskom kraji a Jany Zwyrtek Hamplovej (za Nezávislé) v Kroměřížskom kraji, ktorá tesne odsunula na nepostupovú pozíciu predsedníčku klubu ľudovcov Šárku Jelínkovú.

Medzi finalistami je aj primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST), bývalá ministerka spravodlivosti Daniela Kovářová (nezávislá). Ale aj záchranár Marek Slabý (za Tábor 2020), ktorý kandiduje s podporou vládnych strán.

V Plzenskom kraji naopak neuspel džokej Josef Váňa, ktorý pred šiestimi rokmi v Karlových Varoch neuspel vo finále proti Horníkovi. Tentoraz podľahol okrem iných aj bývalej ministerke spravodlivosti Daniele Kovářovej.

Neuspeli ani bývalý premiér a bývalý eurokomisár Vladimír Špidla (ČSSD) a bývalá poslankyňa a predsedníčka strany Trikolóra Zuzana Majerová.

Na prvom kole volieb do Senátu, ktoré sa konalo súčasne s komunálnymi voľbami, sa zúčastnilo 42,64 % voličov. Bola to druhá najvyššia účasť v histórii, vyššia bola len v roku 2010 – 44,59 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet