Na hlavný obsah

Vo veku 59 rokov zomrel Coolio, raper známy pre singel Gangsta’s Paradise

Zomrel v dome svojho priateľa v Los Angeles, uviedol manažér.

Vo veku 59 rokov zomrel Coolio, raper známy pre singel Gangsta’s Paradise
Na snímke Coolio vystupuje na udeľovaní California Music Awards v San Franciscu 7. marca 1998. Foto: ČTK / AP

Umelec, ktorého skutočné meno je Artis Leon Ivey mladší, zomrel v dome svojho priateľa. Uviedol to jeho dlhoročný manažér Jarez Posey pre agentúru Associated Press a ďalšie médiá vrátane TMZ, Rolling Stone a Variety. Informoval o tom denník Guardian.

Príčinu úmrtia ešte nepotvrdili a žiadosť o komentár, ktorú Guardian adresoval jeho manažérovi, nebola bezprostredne vybavená.

Coolio je známy najmä vďaka singlu Gangsta’s Paradise z roku 1995, za ktorý získal cenu Grammy za najlepší sólový rapový výkon. Hit pochádza zo soundtracku k filmu Michelle Pfeiffer Nebezpečné názory (1995) a sampluje pieseň Pastime Paradise od Stevieho Wondera z roku 1976.

Počas kariéry, ktorá sa začala koncom 80. rokov, ho nominovali na ďalších päť cien Grammy.

Jeho kariéra sa rozbehla vydaním debutového albumu It Takes a Thief v roku 1994 vo vydavateľstve Tommy Boy Records. Jeho úvodná skladba Fantastic Voyage sa dostala na tretie miesto v rebríčku Billboard Hot 100.

O rok neskôr sa singlom číslo jeden stala skladba Gangsta’s Paradise s podmanivým úvodným textom: „Keď kráčam údolím tieňa smrti/ pozriem sa na svoj život a uvedomím si, že mi nič nezostalo/ lebo som tak dlho strieľal a smial, že/ aj moja mama si myslí, že som stratil rozum“.

Miliardový rekord

Začiatkom tohto roka dosiahla pieseň na youtube jednu miliardu pozretí. „Chcem sa všetkým poďakovať za všetky tie roky lásky a za to, že tu boli pre mňa,“ povedal Coolio vo videu pri príležitosti tohto míľnika, informoval Billboard. „Dúfam, že som vám pomohol prežiť dobré časy a pomohol som vám prežiť aj tie zlé“.

Coolio sa narodil v meste Monessen v Pensylvánii južne od Pittsburghu. Potom sa presťahoval do Comptonu v Kalifornii, kde chodil na komunitnú vysokú školu. Predtým, ako sa začal naplno venovať hip-hopu, pracoval ako dobrovoľný hasič a v bezpečnostnej službe na letisku.

Raper Coolio na archívnej snímke z roku 1998.
Raper Coolio na archívnej snímke z roku 1998.Foto: ČTK / AP

Jeho ranná práca pre hasičské posádky v oblasti San Jose bola „spôsobom, ako sa očistiť“, povedal v roku 1994 pre Los Angeles Times. „V hasičskom výcviku bola disciplína, ktorú som potreboval. Bežali sme každý deň. Nepil som, nefajčil som a nerobil som veci, ktoré som zvyčajne robil“.

Coolio sa neskôr stal hercom aj oceňovaným hudobníkom. Účinkoval v desiatkach filmov a populárnych televíznych reláciách, uviedol Variety.

V posledných rokoch sa Coolio objavil v reality šou Big Brother a pripravil seriál o varení, ktorý si získal onlinovú sledovanosť. V roku 2013 sa dostal na titulky novín pre plánovanú dražbu svojich hudobných práv vrátane práv na skladbu Gangsta’s Paradise, aby mohol financovať svoju kariéru kuchára. Napísal tiež kuchársku knihu a objavil sa v kuchárskych šou celebrít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet