Na hlavný obsah

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky oficiálne požiadal o pripojenie k Rusku

Výsledky sa v jednotlivých regiónoch pohybovali od 87 % do viac ako 99 %.

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky oficiálne požiadal o pripojenie k Rusku
Ľudia kráčajú cez cestu okolo bilbordu s nápisom "Ako získať ruský pas? pred referendami o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku v Luhansku na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Leonid Pasečnik oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pripojenie k Rusku. Informovala o tom v stredu (28. 9.) tlačová agentúra TASS.

Podľa TASS urobila rovnaký krok aj proruská administratíva juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

Ruské okupačné a proruské orgány tvrdia, že obyvatelia ukrajinských regiónov požiadali v hlasovaní o pripojenie k Ruskej federácii. Kyjev a Západ označujú hlasovanie za neplatné.

„Vážený pán Vladimír Vladimirovič, píšem Vám v mene obyvateľov Luhanskej oblasti! (…) Žiadam vás, aby ste zvážili otázku pripojenia Luhanskej ľudovej republiky k Rusku,“ uviedol Pasečnik vo vyhlásení zverejnenom v miestnych médiách.

Podľa neho je pripojenie k Ruskej federácii snom obyvateľov regiónu, ktorého časť je od roku 2014 pod kontrolou proruských síl. Takmer celú zvyšnú časť ukrajinskej Luhanskej oblasti okupujú ruské a proruské sily od invázie vo februári tohto roku.

S rovnakou žiadosťou sa na Putina obrátil aj šéf Ruskom dosadenej Chersonskej oblastnej správy Volodymyr (Vladimir) Saldo.

„V Chersonskej oblasti sa konalo referendum o pripojení k Ruskej federácii, v ktorom viac ako 87 percent obyvateľov nášho regiónu hlasovalo za zjednotenie so svojou historickou vlasťou,“ napísal Saldo.

Západ výsledky referend odmieta

Zdôraznil, že hlasovanie sa konalo v súlade so všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného práva. „Žiadam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Vladimiroviča Putina, aby prijal Chersonskú oblasť za súčasť Ruskej federácie,“ píše sa v petícii.

Päťdňové, narýchlo zorganizované hlasovanie sa koná od minulého týždňa v Moskvou kontrolovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorým sa pridali menšie okupované časti ďalších ukrajinských regiónov, a v samozvaných proruských formáciách Doneckej ľudovej republiky (DNR) a LNR.

Okupačné úrady tvrdia, že ľudia v referendách súhlasili s pripojením k Rusku, pričom výsledky sa v jednotlivých regiónoch pohybovali od 87 % do viac ako 99 % v prospech pripojenia k Ruskej federácii.

Hlasovanie opakovane sprevádzali správy o násilnej účasti a iných volebných podvodoch. Okrem toho z oblastí, ktoré teraz kontroluje Moskva, v posledných mesiacoch utieklo v dôsledku vojny veľké množstvo obyvateľov.

Západné krajiny aj Kyjev označili hlasovanie a jeho výsledky za neplatné. Tvrdia, že celá táto akcia je nezákonným podvodom, ktorý má Moskve umožniť anektovať násilne obsadené územia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet