Na hlavný obsah

Vodičom sanitiek dochádza trpezlivosť. Stále čakajú na pandemickú odmenu

Týka sa to približne 1 200 vodičov.

Vodičom sanitiek došla trpezlivosť. Ani po deviatich mesiacoch nedostali vyplatený bonus vo výške 350 eur ako poďakovanie za prácu počas pandémie. Jednorazový príspevok schválila vláda pre všetkých zdravotníkov, dostali ho ešte v decembrovej výplate. Na odmeny štát vyčlenil viac ako 50 miliónov eur.

Kým lekári a zdravotné sestry už takmer aj zabudli, že nejaký bonus dostali, šoféri sanitiek sa stále nedočkali. Približne 1 200 vodičov dopravnej a záchrannej zdravotnej služby čaká niekoľko mesiacov na vyplatenie bonusu vo výške 350 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je pravda, že ubehlo 9 mesiacov odkedy to riešime. Deväť mesiacov ubehlo odkedy mali ostatní zdravotnícki pracovníci odmeny vyplatené. Na vodičov dopravnej a záchrannej zdravotnej služby sa pozabudlo. Myslím si, že je to obraz toho ako funguje tento štát,“ hovorí Michal Bahelka, predseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) chcel krivdu vyriešiť ešte v úvode tohto roka. „Postavíme sa k tomu podľa počtu, ktorý budú požadovať a koľko to bude stáť finančných prostriedkov. Premiér je o tom informovaný, riešime to. Čím skôr nám tie údaje pošlú, tým skôr to budeme riešiť,“ vyhlásil.

„Podľa nášho odhadu ide o pol milióna eur v rámci celej republiky. Boli sme v kontakte s ministerstvom zdravotníctva pred letom. Naposledy sme mali informáciu, že sa to ide schváliť gremiálnou poradou, následne na vláde. Odvtedy zase nemáme žiadne informácie,“ tvrdí Bahelka.

Štáb RTVS oslovil rezort zdravotníctva s otázkou, kde vyplácanie bonusov viazne. Problém je stále rovnaký. Odmeny vyplácali na základe zákona, ktorý definuje ako zdravotníckych pracovníkov viac ako 20 povolaní.

Vodiči sanitiek sa tam nenachádzali. Počas pandémie však boli prvým kontaktom pri prevoze pacientov s ochorením covid-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko