Na hlavný obsah

Vodohospodári likvidujú nelegálne stavby v okolí Oravskej priehrady

Ich majitelia minuloročné výzvy na ich odstránenie nebrali vážne.

Vodohospodári likvidujú nelegálne stavby v okolí Oravskej priehrady
Na snímke nelegálny prístrešok na Oravskej priehrade. Foto: RTVS

Minuloročné výzvy na odstránenie nelegálnych stavieb v okolí Oravskej priehrady ich majitelia nebrali vážne. Presvedčila ich až ťažká technika, ktorá sa zahryzla do prvej maringotky. Vlastníci nelegálnych stavieb si ich začali odstraňovať aj sami. Vodohospodári ich doposiaľ zlikvidovali približne tretinu.

Téme sa v Rádiu Regina venoval redaktor RTVS Erik Vrábel.

Vodohospodári odviezli asi 37. stavbu z chráneného územia záplavovej oblasti Oravskej priehrady. Potrápila aj ťažkú techniku.

„Je to zložitý terén. Nebolo to také jednoduché. Teraz sme v jednej najhoršej akcii, kde sa nám nedarí, ale inak to ide postupne celkom dobre,“ ozrejmil úsekový technik Ján Budzeľ.

Pracovníci vodohospodárskeho podniku už z objektov odpratávali plechy, prístrešky, plynové bomby či autobatérie. Hlavný hatiar na Oravskej priehrade Miloš Okál tvrdí, že za tri týždne odviezli viac ako sedem ton odpadu.

„Dvanásť maringotiek, šesť karavanov, sedemnásť jednoduchých prístreškov, ktoré boli z dosiek, fólií či lepeniek. Tak toto sa nám zatiaľ podarilo zatiaľ zlikvidovať,“ uviedol.

Búdy, ktoré sa im podarilo odviesť bez poškodenia si môžu majitelia ešte prísť zobrať. V opačnom prípade skončia na skládke odpadu. Po tom, čo vodohospodári začali ťažkou technikou likvidovať prvé čierne stavby si ich niektorí majitelia začali odstraňovať sami.

„Sú to dosť neprístupné miesta. Môže dôjsť k poškodeniu. Asi uznali za vhodné, že si to radšej vezmú sami bez toho, aby im to niekto poškodil. Niektoré maringotky a karavany majú nejakú hodnotu,“ povedal Okál.

Na vyčistenie brehov Oravskej priehrady od nelegálnych stavieb vyčlenil vodohospodársky podnik 25 000 eur. Výsledný účet však zrejme bude vyšší. Čísla budú známe až po skončení akcie.

S vymáhaním nákladov na likvidáciu nepočítajú, keďže majiteľov nepoznajú. Vodohospodárom zostáva ešte odstrániť približne 90 nelegálnych objektov z Oravskej priehrady. Stihnúť by to chceli do konca novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál