Na hlavný obsah

Vstup Rusov utekajúcich pred mobilizáciou je na štátoch EÚ, tvrdí Komisia

Žiadosti o azyl by však najprv mali individuálne posudzovať.

Vstup Rusov utekajúcich pred mobilizáciou je na štátoch EÚ, tvrdí Komisia
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Je na členských štátoch Európskej únie (EÚ), aby sa rozhodli, či umožnia ľuďom prichádzajúcim z Ruska vstup na svoje územie, uviedla to hovorkyňa Európskej komisie (EK) Anitta Hipperová.

Rozhodnutie je reakciou na počet Rusov, ktorí sa snažia utiecť pred mobilizáciou, ktorú v stredu (21. 9.) vyhlásil prezident Vladimir Putin.

Štáty EÚ by mali vždy zaručiť vstup ľuďom, ktorí žiadajú o azyl v EÚ, a potom individuálne posudzovať ich žiadosti, dodala hovorkyňa. Podľa EK zástupcovia krajín Únie v súčasnosti diskutujú o tom, ako reagovať na novú situáciu.

Rokovania o spoločných postupoch

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa v stredu počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku dohodli na urýchlenom zavedení nových sankcií. Reagujú tým na Putinovu mobilizáciu a nepriamu hrozbu jadrového útoku.

Šéf českej diplomacie Jan Lipavský okrem toho uviedol, že budú rokovať aj o ďalších spoločných postupoch pri vydávaní víz Rusom. EÚ k nim totiž v septembri sťažila prístup.

Podľa Komisie je teraz na členských štátoch, aby rozhodli, ako zareagujú na veľký záujem Rusov opustiť krajinu. Napríklad pobaltské krajiny už v stredu oznámili, že nebudú poskytovať útočisko Rusom, ktorí utekajú pred mobilizáciou.

„Vstup osôb žiadajúcich o ochranu v EÚ by mal byť vždy zaručený,“ dodala Hipperová. Ak ľudia žiadajú o azyl zo strachu z brannej výchovy, štáty by podľa nej mali ich žiadosti najprv posúdiť a až potom rozhodnúť, či ich prijmú.

Hovorca diplomacie EÚ Peter Stano uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu opustilo Rusko pol milióna ľudí. Dodal, že EÚ sa nechce obrátiť chrbtom k ľuďom, ktorí sú proti vojne a protestujú proti mobilizácii.

„Súcitíme s rodinami, ktoré sa obávajú o svojich synov, bratov a otcov, ktorí sú posielaní na smrť v nezmyselnej a nezákonnej vojne. Cítime solidaritu a EÚ hľadá spôsob, ako ju týmto ľuďom prejaviť,“ povedal hovorca.

Kým sa však členské štáty nedohodnú na spoločnom postupe, osud odchádzajúcich Rusov bude v rukách tých štátov, ktorých hranice budú chcieť prekročiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet