Na hlavný obsah

Výbor nie je uznášaniaschopný, pretože poslanci neprídu do práce, tvrdí Kéry

Hlasovať mali o vstupe Švédska a Fínska do NATO.

Výbor nie je uznášaniaschopný, pretože poslanci neprídu do práce, tvrdí Kéry
Na snímke Marián Kéry. Foto: Facebook / Marián Kéry - poslanec NR SR

Hlasovať mali o vstupe Švédska a Fínska do NATO, na rokovanie zahraničného výboru však neprišli.

Podľa predsedu Kéryho sa v poslednej dobe stáva zvykom, že výbor nie je uznášaniaschopný, pretože poslanci, jednoducho, neprídu do práce.

Prístup k zahraničnej politike napĺňa obavami odchádzajúceho šéfa diplomacie Ivana Korčoka. Ten varoval pred možným rizikom odklonu Slovenska v zahraničnopolitických otázkach.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensku venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Členstvo v EÚ a NATO má viac výhod ako nevýhod

Po prázdnych stoličkách ministrov z SaS sa pomyselné ticho premietlo aj do parlamentných výborov.

Po ústavnoprávnom sa nedostavili poslanci ani na rokovanie zahraničného výboru. Mali tam prerokovať súhlas so vstupom Švédska a Fínska do NATO.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí prišli a chcel by som apelovať na tých, ktorí pravidelne nechodia, alebo sa ani neospravedlňujú, že paralyzujú zasadnutie zahraničného výboru, čo ma veľmi mrzí,“ hovorí predseda zahraničného výboru Marián Kéry zo Smeru-SD.

Samotné ministerstvo zahraničia dôvod na paniku nevidí. O tejto otázke bude budúci týždeň rokovať brannobezpečnostný výbor. Kéry tvrdenia o spochybňovaní členstva v únii alebo aliancii odmieta.

„Samozrejme, že sa nemienim správať stádovito, a keď sú veci, ktoré idú podľa mňa proti záujmom Slovenskej republiky, tak vtedy ticho nebudeme a budeme sa ozývať. Ale stále tvrdím, že členstvo v Európskej únii aj v Severoatlantickej aliancii má pre Slovensko oveľa viac výhod ako nevýhod,“ dodáva Kéry.

Ficove vyjadrenia sa líšia

Možné obavy zo zahranično-politického smerovania však naposledy vyjadril šéf diplomacie Ivan Korčok, keď ukázal prstom na opozíciu.

„Máte pochybnosti o tom, že Robert Fico a ďalší extrémisti, s ktorými sa objíma pred celým národom, ho nebudú tlačiť do toho, aby Slovensko vystúpilo z NATO?“ pýta sa Korčok.

Na Slovensku vytvárajú dopyt po extrémnych silách, extrémnych riešeniach, aby sa Slovensko umiestnilo niekde medzi, aby sme neboli súčasťou demokratického spoločenstva, ja o tom nemám vôbec žiadnych pochýb,“ avizuje Korčok.

„Dnešné vyjadrenia Smeru sú už výrazne odlišné, ale aj v tomto prípade si myslím že, a môžeme to vidieť aj v minulosti, že Fico v pozícii premiéra vidí inú zahraničnú politiku a inak sa vyjadruje v pozícii opozičného lídra,“ reaguje politológ Jozef Lenč z univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Rozkol ohľadne zahraničnej politiky je už aj v hnutí OĽANO. Výmeny názorov k slovenskému geopolitickému smerovaniu nastali poslancom Györgym Gyimesim a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál