Na hlavný obsah

Vyše polovica zadržaných na protivojnových protestoch v Rusku sú ženy

Niektorých zadržaných odviedli priamo do ruskej armády.

Vyše polovica zadržaných na protivojnových protestoch v Rusku sú ženy
Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii v ruskom Jekaterinburgu. Foto: TASR/AP

Vyše polovica protivojnových demonštrantov zadržaných v stredu (21. 9.) po celom Rusku sú ženy. Uviedla to nezávislá skupina OVD-Info monitorujúca protesty v krajine.

Čo sa týka podielu žien, išlo o najväčší protivládny protest v nedávnej minulosti Ruska. Informácie priniesla vo štvrtok (22. 9.) americká spravodajská televízia CNN.

Poriadková polícia zadržiava demonštranta počas protestu proti mobilizácii v Moskve.
Poriadková polícia zadržiava demonštranta počas protestu proti mobilizácii v Moskve.Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zo zverejnených mien vyplýva, že ženy tvorili 51 percent ľudí zadržaných pri zásahoch bezpečnostných síl na protivojnových protestoch. OVD-Info však zdôraznila, že celkový rozsah zatýkania nie je známy.

Monitorovacia skupina odhaduje, že ruská polícia zatiaľ zadržala vyše 1 300 ľudí, vrátane deviatich novinárov a 33 neplnoletých. Jedného neplnoletého protestujúceho zásahové sily „surovo zbili“, dodala OVD-Info na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii v Moskve.
Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii v Moskve.Foto: TASR/AP

Niektorých zadržaných odviedli priamo do ruskej armády, uviedla v telefonáte so CNN hovorkyňa OVD-Info Marija Kuznecovová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet