Na hlavný obsah

Vyššie ceny elektriny predaj elektromobilov nezastavia

Zaváži však, kde ich majitelia budú nabíjať.

Rast a potom zas pokles cien za naftu a benzín, menia sa aj ceny elektriny. Mnohí zvažujú, aký pohon by malo mať ich auto. Vyššie ceny podľa predpokladov odborníkov predaj elektroáut nezastavia. Dôležité je však, kde si ich majitelia budú nabíjať.

Elektromobily sú v priemere o 10 000 eur drahšie ako porovnateľné autá so spaľovacím motorom. Vzhľadom na aktuálne ceny ušetria majitelia elektroáut.

„Z pohľadu prevádzky je výrazne výhodnejší elektromobil,“ vysvetlil riaditeľ Slovak Electric Vehicle Association Patrik Križanský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ceny elektrických áut budú podľa odborníkov v najbližších rokoch stúpať. Podporiť predaj takýchto vozidiel na Slovensku by mohli štátne dotácie. V minulosti na to využili financie z recyklačného fondu vo výške päť miliónov eur.

„Toto už dnes nemáme k dispozícií. Na teraz, kým nemáme zdroje, nemôžeme hovoriť o konkrétnych výzvach a podporách,“ informoval štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

Rastúce ceny elektriny sa postupne odrazia aj v cenách pri nabíjaní elektromobilov. O koľko percent stúpnu poplatky za jednu kilowatthodinu, ešte nie je známe. „Celková cena, ktorú platí spotrebiteľ, sa odvíja od tzv. sieťových poplatkov,“ vysvetlil Križanský.

„Ak má niekto nabíjačku doma, bude mať elektrinu lacnejšiu. Pokiaľ ale bude nabíjať v obchodných centrách. tam cena elektriny stúpne tak, že to bude drahšie ako cena benzínu,“ uviedol energetický analytik, JPX, s. r. o. Ján Pišta.

Návratnosť investícií do elektromobilov

Aj napriek zvyšujúcim sa cenám energií a vozidiel plánuje EÚ do roku 2035 vyrábať už iba autá s nulovými emisiami. Predaj elektromobilov preto bude stúpať.

„Momentálne je návratnosť elektromobilov takmer nulová. Ak sa ale v budúcnosti zdvihnú ceny energií alebo, naopak, si budeme vedieť energiu vyrábať doma, návratnosť sa môže veľmi rýchlo dostať do plusových bodov,“ tvrdil motoristický novinár Václav Lipavský.

Alternatívou sú aj vozidlá na zemný plyn či vodík. Ich dostupnosť a ponuka u predajcov je však aktuálne veľmi nízka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika