Na hlavný obsah

Výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R4 napreduje

Mali by ju dokončiť budúce leto.

Výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R4 napreduje
Na snímke ilustračná snímka výstavby rýchlostnej cesty R4. Foto: RTVS

Výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R4 napreduje. Dokončiť by ju mali v lete budúceho roka. Zatiaľ je otázne, kedy a akým spôsobom vybudujú ďalšie úseky cesty až k poľským hraniciam. Súťaž na druhú etapu brzdia námietky možného uchádzača.

Prvá etapa R4 bude súčasťou severného obchvatu Prešova. Kamióny momentálne prechádzajú napríklad cez najväčšie sídlisko Sekčov.

„Všetci, ktorí len mestom prechádzajú, už budú mesto obchádzať a to bude obrovská pomoc,“ uviedla Andrea Turčanová (KDH), primátorka mesta Prešov.

V tuneli dokončili chodníky a v priebehu októbra dajú na vozovku betónový kryt. Pripravené sú aj mostné objekty.

„Veríme, že do konca tohto roka by mali byť nosné konštrukcie zmonolitnené a spojené,“ informoval Ján Kuchár, stavbyvedúci.

Pôvodne schválená suma vyše 140 miliónov eur by sa však mala navýšiť. Firma o to požiadala pre ceny stavebných materiálov.

„Oni žiadajú už od marca, akonáhle išli ceny hore. Možno ten alebo budúci týždeň by mohlo byť, by sme sa mohli dostať k nejakej finálnej verzii,“ povedal pre regionálny magazín Regina Vladimír Jacko, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Národná diaľničná spoločnosť medzitým vypísala súťaž aj na druhú etapu rýchlostnej cesty. Termín na predkladanie ponúk však niekoľkokrát posunula. Dôvodom sú námietky potenciálneho uchádzača.

„Úrad pre verejné obstarávanie nám dal za pravdu, že postupujeme správne. Ale nespokojný zhotoviteľ postúpil túto vec a dal námietku na radu UVO,“ ozrejmil Jacko.

Výstavbu ďalších úsekov rýchlostnej cesty R4 až k hraniciam s Poľskom chce rezort dopravy riešiť v spolupráci so súkromným sektorom cez takzvaný PPP projekt. Cesta bude súčasťou medzinárodnej trasy Via Carpatia. Slovensko sa k jej výstavbe zaviazalo už v roku 2006.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko