Na hlavný obsah

Z masového pohrebiska pri Iziume exhumovali už 146 tiel

Medzi exhumovanými telami objavili aj dve deti.

Z masového pohrebiska pri Iziume exhumovali už 146 tiel
Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

Už 146 tiel, prevažne civilistov, exhumovali ukrajinskí forenzní experti z masového pohrebiska, ktoré bolo vo štvrtok (15. 9.) objavené pri meste Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Oznámil to v pondelok (19. 9.) gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, uviedla agentúra Reuters.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa odhaduje, že v lesoch za mestom Izium, ktoré v rámci protiofenzívy nedávno opätovne získali ukrajinské sily, je pochovaných približne 450 tiel.

Gubernátor Synehubov v pondelok uviedol, že medzi exhumovanými telami objavili aj dve deti. Priblížil tiež, že telá viacerých obetí vykazovali známky násilnej smrti.

Vrecia s exhumovanými telami v ukrajinskom meste Izium.
Vrecia s exhumovanými telami v ukrajinskom meste Izium.Foto: TASR/AP

„Sú tam telá so zviazanými rukami či stopami po mučení. Na telách zosnulých sa tiež našli bodné rany či rany spôsobené výbušninami,“ napísal Synehubov v príspevku zverejnenom na platforme Telegram.

Forenzní experti vykonávajú v zmienenom lese už niekoľko dní metodickú exhumáciu a identifikáciu obetí, ktorých provizórne hroby sú označené drevenými krížmi.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok poprel tvrdenia Kyjeva, že príslušníci ruskej armády páchali v Charkovskej oblasti vojnové zločiny. Obvinenia označil za „klamstvo“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet