Na hlavný obsah

Za ekologickú katastrofu v rieke Odra zrejme môže zvýšená salinita a toxická riasa

Podiel na katastrofe má aj ľudská činnosť.

Za ekologickú katastrofu v rieke Odra zrejme môže zvýšená salinita a toxická riasa
Na fotografii ekologická katastrofa na rieke Odra. Foto: TASR/DPA

Za letným masovým úhynom rýb v Odre sú s najväčšou pravdepodobnosťou náhle zvýšenie salinity (slanosti) a s tým súvisiace rozšírenie toxickej riasy.

V záverečnej správe to uvádzajú nemeckí experti. Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová k tomu poznamenala, že podiel na katastrofe má ľudská činnosť.

Správa tak potvrdila skoršie predpoklady expertov. Z Odry v Poľsku a tiež v Nemecku sa vytiahlo vyše 200 ton mŕtvych rýb.

„Úhyn rýb v Odre je závažnou ekologickou katastrofou. Spôsobila ju ľudská činnosť, to hovorí hlavný výsledok vyšetrovania, keď podľa odborníkov k príčine viedlo vypúšťanie solí,“ povedala Lemkeová.

Pre vysoký obsah soli sa v rieke rýchlo rozšírila riasa Prymnesium parvum, ktorá svojou toxicitou zabíja ryby. Tieto riasy žijú väčšinou v takzvaných brakických vodách, kde sa sladká voda mieša so slanou, čo býva v ústiach riek do morí.

Odborníci zatiaľ nevedia, ako sa riasy bežné v brakických vodách dostali tak hlboko do vnútrozemia. Expertom sa ani nepodarilo určiť zdroj salinity.

Nemeckí vedci preverovali viac hypotéz, za najpravdepodobnejší variantu však označili vysokú salinitu, pre ktorú sa v rieke rozmnožila toxická riasa.

Ďalšie príčiny sa javia ako nepravdepodobné. Napríklad hydrologický úrad BfG analyzoval vzorky vody kvôli možnej prítomnosti ťažkých kovov.

V rozboroch objavil vyše 1 200 potenciálne škodlivých látok, ktoré ale nemohli masový úhyn spôsobiť. Neobvykle vysoké koncentrácie sa však zistili u takých zlúčenín, ktoré mohli podporiť rast spomínaných toxických rias.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet