Na hlavný obsah

Za kŕmenie holubov a túlavých mačiek budú v Košiciach hroziť pokuty

Zákaz bude platiť od 1. januára 2023.

Za kŕmenie holubov a túlavých mačiek budú v Košiciach hroziť pokuty
Ilustračná snímka kŕmenia holubov. Foto: RTVS

Za prikrmovanie holubov a túlavých mačiek v Košiciach budú hroziť pokuty. Mestskí poslanci to zakázali zmenou všeobecne záväzného nariadenia. Napadnúť sa ho chystá Sloboda zvierat.

Košický magistrát chce týmto krokom zabezpečiť čistotu verejných priestranstiev, ale aj zamedziť rozmnožovaniu túlavých zvierat a hlodavcov, ktoré sa živia zvyškami krmiva. Len na deratizáciu mesto ročne vynakladá 33 000 eur.

„Nariadenie rieši predovšetkým čistotu v meste. Ak niekto kŕmi zvieratá a tie nedojedia všetku potravu, tak následne môžu prísť hlodavce,“ vysvetlil hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Zákaz kŕmenia túlavých mačiek a holubov bude v Košiciach platiť od 1. januára 2023. Ak zvieratá na verejnom priestranstve nakŕmite a ostanú po nich zvyšky jedla, mestská polícia vám môže udeliť pokutu až do výšky 33 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To sa však nepáči Slobode zvierat ani zvieracej ombudsmanke. Všeobecné záväzné nariadenie je podľa nich, v rozpore s legislatívou. Podľa Silvie Čaňovej zo Slobody zvierat v slovenskej legislatíve „neexistuje žiadny právny predpis, ktorý by zakazoval kŕmenie alebo prikrmovanie zvierat na verejnosti“.

Sloboda zvierat chce toto nariadenie napadnúť, a to nie iba pre rozpor s platnou legislatívou, ale aj pre to, ako košickí mestskí poslanci riešia problematiku pouličných mačiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny