Na hlavný obsah

Za rok sa na Úrad na ochranu oznamovateľov obrátilo 300 ľudí

Jeho úlohou je chrániť ľudí, ktorí pri svojej práci odhalili a oznámili nekalú činnosť.

Za rok sa na Úrad na ochranu oznamovateľov obrátilo 300 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Za prvý rok sa na Úrad na ochranu oznamovateľov obrátilo 300 ľudí. Jeho úlohou je chrániť tak-zvaných whistleblowerov – teda na ľudí, ktorí pri svojej práci odhalili a oznámili nekalú činnosť. Úrad potom týchto zamestnancov chráni napríklad pred výpoveďami zo strany zamestnávateľa.

„Svoje podozrenia o protispoločenskej činnosti som oznámila. V krátkom čase na to môj zamestnávateľ zareagovala. A z takzvaných organizačných dôvodov bolo moje pracovné miesto zrušené,“ uviedla oznamovateľka Mária Koránová. Pracovala ako hlavná ekonómka v Záchrannej službe Košice.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

Vďaka ochrane, ktorú jej úrad poskytol, má stále prácu a aj keď jej zamestnávateľ neprideľuje robotu, dostáva plnú mzdu. Zároveň čaká na rozhodnutie súdu vo veci skončenia pracovného pomeru, ako aj na vyšetrenie podozrení oznámených polícii. Pre whistleblowerov je najdôležitejšia práve ochrana.

„Zamestnávateľ na výpoveď, na preradenie zamestnanca, na jeho zníženie platu potrebuje nevyhnutne súhlas nášho úradu. Iná forma, takzvaná následná ochrana, to je už situácia, kedy zamestnanec dostal výpoveď, oznámil nejakú nekalú praktiku a obrátil sa na náš úrad, ktorý má právo takzvane zmraziť alebo predbežne pozastaviť účinnosť tejto výpovede,“ vysvetlila predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.

Poskytujú aj právne poradenstvo

Pracovníci Úradu na ochranu oznamovateľov tiež poskytujú právne poradenstvo a účasť na trestných a súdnych konaniach. Podľa Jána Ivančíka z Transparency International Slovensko je jeden rok fungovania úradu ešte príliš skoro na komplexné hodnotenie.

„Samozrejme, tie veľké výzvy pre úradom stále stoja. Pretože je to o dôvere ľudí, že úrad naozaj dokáže byť efektívnou inštitúciou. Že na druhej strane dokáže byť aj hodnotou za peniaze, pretože to je tiež jeden z elementov, na ktoré treba poukázať. Do úradu idú aj isté finančné prostriedky na zabezpečenie jeho chodu,“ ozrejmil.

Vďaka nahláseniam od zamestnancov aktuálne pokračuje 10 trestných konaní. Za rok existencie úradu pribudlo 17 chránených oznamovateľov. Najčastejšie nahlasovali prípady, ktoré sa týkali verejného obstarávania, ale aj priamej korupcie, či zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál