Na hlavný obsah

Zadlženým Slovákom majú pomôcť dlhové poradne

Na Slovensku je ich viac ako 40.

Zadlženým Slovákom majú pomôcť dlhové poradne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre vysoké dlhy môžu prísť až o strechu nad hlavou. Niektorým ľuďom pomáhajú ekonómovia, právnici aj psychológovia v dlhových poradniach. Sú bezplatné a na Slovensku ich je už viac ako 40.

„Mali by sme veľmi dobre zvážiť, či máme na to, aby sme z našich mesačných príjmov dokázali každý mesiac splácať tento úver a prípadne ešte aj niečo ušetriť, aby sme si vytvárali aj dostatočnú rezervu na horšie časy,“ hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve takéto „rýchle peniaze“ dostávajú ľudí do kolotoča dlhov najčastejšie. Ľudia, ktorí majú problém so zadlžením, sa môžu obrátiť na bezplatné dlhové poradne. V tomto roku tak urobilo viac ako 2 200 ľudí.

Ekonomické a právne možnosti majú svoje hranice. Konať treba už pri prvých pochybnostiach, či na splátky máme dosť peňazí. Odborník na financie radí, že pred každou pôžičkou by sme si mali urobiť test. Aspoň tri mesiace by sme si mali odkladať bokom toľko, koľko by stála mesačná splátka.

„Je to najlepší spôsob, akým zistíme, či vieme dlhodobo takúto sumu platiť. Ak narazíme na to, že nám to nevychádza, je to signál, že by sme tak vysoký úver, prípadne žiadny, ani nemali riešiť,“ vysvetlil prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko