Na hlavný obsah

Zadlžovanie verejnej správy pokračuje. Utiahnuť opasky by si mali aj ministri

Podľa zákona by vláda mala prísť s úspornými opatreniami.

Zadlžovanie verejnej správy pokračovalo aj vlani – už druhý rok po sebe je vyššie, ako zákonom daná najvyššia hranica. Členov parlamentného finančného výboru na to upozornil šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Podľa zákona by vláda mala prísť s úspornými opatreniami. Škrty by sa mali týkať aj ministerských platov. Tie podľa informácii Rady pre rozpočtovú zodpovednosť tento rok medziročne vzrástli.

Dlh verejnej správy prekročil dva roky po sebe maximálny limit. Podľa zákona o dlhovej brzde čakajú kabinet sankcie. Vláda by mala do konca roka predložiť úsporné opatrenia.

Nie len to, šetriť by mali aj samotní ministri a to tým, že si zmrazia tohtoročné platy. To sa zatiaľ nestalo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Úrad vlády pred niekoľkými týždňami kontaktoval NR SR, keďže sa platy ministrov odvíjajú od platov poslancov. Momentálne s nimi komunikujeme riešenie,“ informoval vedúci Úradu vlády SR Július Jakab.

Kondícia verejných financií sa síce vlani mierne zlepšila, dôvod na radosť pominul tento rok. Ich dlhodobú udržateľnosť výrazne podkopala vojna na Ukrajine, prispel aj vládny kabinet nekrytým prorodinným balíčkom.

„Najmä tá časť, ktorá bude platiť od 1.1.2023. Všetky doterajšie opatrenia vlády zaťažujú verejné financie niekde v rozmedzí 0,6 % HDP, čiže okolo 600 miliónov eur trvalo,“ hovorí predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika