Na hlavný obsah

Zadržali muža, ktorý mieril zbraňou na argentínsku viceprezidentku

Zbraň bola nabitá piatimi nábojmi.

Zadržali muža, ktorý mieril zbraňou na argentínsku viceprezidentku
Argentínska exprezidentka a terajšia viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Foto: TASR/AP

V Argentíne zadržali vo štvrtok (1. 9.) večer muža, ktorý mieril strelnou zbraňou na viceprezidentku Cristinu Fernándezovú Kirchnerovú. Uviedol to argentínsky minister pre bezpečnosť Aníbal Fernández, informovali agentúry AFP a AP.

Niekoľko miestnych televíznych kanálov odvysielalo zábery muža, ktorý zblízka mieril zbraňou na hlavu viceprezidentky, keď vystupovala z auta pred svojím domom v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires.

Muža, ktorého totožnosť úrady nezverejnili, zadržali pár sekúnd po incidente. Štátna tlačová agentúra Télam uviedla, že údajného strelca identifikovali ako Fernanda Andrésa Zabaka, občana Brazílie.

Analýza zbrane ukázala, že bola nabitá piatimi nábojmi. „Nevystrelila, aj napriek tomu, že muž stlačiť spúšť,“ vysvetlil argentínsky prezident Alberto Fernández. Agentúra AP to vysvetľuje tak, že zbraň zlyhala.

Ministri vlády prezidenta Fernándeza vydali tlačovú správu, v ktorej odsúdili „pokus o vraždu“ viceprezidentky. „To, čo sa stalo dnes večer, je mimoriadne závažné a ohrozuje demokraciu, inštitúcie a právny štát,“ uvádza sa v správe.

Útok odsúdil aj bývalý prezident Mauricio Macri. „Táto udalosť si vyžaduje okamžité a hlboké objasnenie zo strany súdnictva a bezpečnostných zložiek,“ napísal na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet