Na hlavný obsah

Zahraničný výbor k hoaxom o cintoríne v Ladomirovej nebol uznášaniaschopný

Chýbali poslanci koalície aj opozície.

Zahraničný výbor k hoaxom o cintoríne v Ladomirovej nebol uznášaniaschopný
Na archívnej snímke je cintorín padlých ruských vojakov v prvej svetovej vojne v obci Ladomirová v okrese Svidník. Foto: TASR

Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR k šíreniu hoaxov a ruskej propagandy, ktorý zvolali poslanci v súvislosti s vyjadreniami generálneho prokurátora Maroša Žilinku o údajnom zničení hrobov ruských vojakov v Ladomirovej, nebol uznášaniaschopný.

Chýbali poslanci koalície aj opozície. Neprišiel ani prizvaný generálny prokurátor, neúčasť zdôvodnil zahraničnou pracovnou cestou.

Predseda výboru Marián Kéry (Smer-SD) nechcel komentovať, či generálny prokurátor šíril alebo nešíril hoax. „Dnes je proti ruskej federácii dovolené všetko. Často nám chýba racionálny postoj,“ skonštatoval.

Pripustil však, že nedošlo k demolácii cintorína, ako sa to snažili prezentovať niektoré ruské médiá. Vrcholom všetkého bola podľa neho fotka s buldozérom.

Prípadnému znovuzvolaniu výboru sa nebráni, sám ho však iniciovať neplánuje. Pri opakovanom konaní chce však termín dopredu konzultovať s generálnym prokurátorom, aby mohol prísť.

Nezáujem poslancov ma mrzí, tvrdí Stančík

„Ešte 12 minút pred začiatkom výboru boli v miestnosti všetci poslanci Sme rodina,“ upozornil člen výboru Tomáš Valášek (nezaradený). Koaličné hnutie malo podľa neho šancu povedať, že hoci je Žilinka ich nominant, jeho konanie odsudzuje. Je za to, aby sa výbor zvolal opakovane.

Člena výboru Andreja Stančíka (OĽANO) nezáujem opozičných aj koaličných poslancov mrzí. Pripomenul, že prizval aj odborníkov, ktorí sa k stavu cintorína mali vyjadriť.

Zdôraznil, že téma sa dotýka záujmov Slovenska. Zároveň poukázal na to, že generálny prokurátor neposlal za seba náhradníka.

Žilinka avizoval prešetrenie zásahu do hrobových miest vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji. Polícia označila informácie o zničení cintorína za hoax, ktorý šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko