Na hlavný obsah

Záporožskú jadrovú elektráreň opäť odpojili od siete

Dôvodom má byť bombardovanie v jej blízkosti.

Záporožskú jadrovú elektráreň opäť odpojili od siete
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: Ukrinform/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské vojská, opäť odpojili od siete. Uviedla to v sobotu (3. 9.) Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Elektráreň však využíva záložný zdroj energie.

Ukrajinská strana pre agentúru AFP uviedla, že najväčšiu európsku jadrovú elektráreň odpojili od siete po ďalšom bombardovaní v jej okolí.

„Ukrajinská jadrová elektráreň naďalej pokračuje v dodávaní elektriny do siete prostredníctvom záložného vedenia,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE, z ktorého citovala agentúra AFP.

Expertov MAAE pôsobiacich v areáli elektrárne o tom informoval tamojší ukrajinský personál. Podľa neho došlo k odpojeniu posledného zo štyroch elektrických vedení s napätím 750 kilovoltov. Zvyšné tri prestali fungovať už skôr, po ruskom vpáde na Ukrajinu.

K odpojeniu od prenosovej sústavy došlo už 25. augusta, avšak napojenie bolo ešte v ten istý deň obnovené. Rusko aj Ukrajina sa vtedy obviňovali z toho, že odpojenie zapríčinil útok druhej strany.

Misia MAAE v elektrárni stále pokračuje

Misia MAAE pod vedením riaditeľa tejto dozornej agentúry OSN pricestovala do Záporožskej jadrovej elektrárne 1. septembra po tom, čo bolo jej okolie viackrát ostreľované. Na Ukrajine aj v Európe preto vznikli obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Grossi sa v piatok (2. 9.) večer vrátil do Viedne, ale v elektrárni zostalo šesť inšpektorov MAAE. Podľa tvrdení Ruska by mali zostať v elektrárni ešte niekoľko dní, pričom dvaja z nich by tam mali pôsobiť trvale.

Správa odborníkov o situácii v elektrárni má byť zverejnená budúci týždeň, ale Grossi bezprostredne po svojej návšteve uviedol, že fyzická integrita zariadenia bola niekoľkokrát narušená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet