Na hlavný obsah

Zástupcovia samospráv chcú protestovať pred úradom vlády

Mestá a obce trápia najmä finančné problémy spojené s energetickou krízou.

Zástupcovia samospráv chcú protestovať pred úradom vlády
Úrad vlády SR. Foto: © Mosbatho / CC BY 4.0

Zástupcovia samospráv chcú vo štvrtok (8. 9.) protestovať pred úradom vlády. Mestá a obce trápia najmä finančné problémy spojené s energetickou krízou, ale aj vládne legislatívne balíčky, ktoré podľa samospráv ohrozujú ich samotnú existenciu. Najmä tieto témy dominovali na stredajšom (7. 9.) sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Téme sa v Rádiu Regina venoval redaktor RTVS Viktor Bokor.

Protest je reakciou na problémy, na ktoré ZMOS dlhodobo upozorňuje. V Senci o nich diskutuje na poslednom sneme pred jesennými komunálnymi voľbami viac ako 450 delegátov z celého Slovenska.

„Nepovedal by som, že budeme protestovať. Jednoducho pôjdeme s požiadavkami, pretože máme naozaj validné údaje, ktoré môžu pomôcť v tejto situácii, pretože ak sa hlavy nedajú dokopy tak to zlomí väz každému,“ doplnil predseda združenia Branislav Tréger.

S výčitkami a výhradami súhlasí aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý vystúpil pred delegátov snemu. Ani jemu sa nepáči ako vláda rieši krízovú situáciu.

„Hanba ma fackuje za to, čo som si tu vypočul. Vláda by mala trošku viac spolupracovať so samosprávou. Už som to viackrát povedal zoštátnime Slovenské elektrárne. Štát zruší všetky zmluvy a bude predávať elektrinu za čo ju vyrobí alebo nejaký primeraný zisk, ale nie 1 000 percent,“ povedal.

Premiér vidí riešenie v spoločnom obstarávaní energií

Na snem prišiel aj premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý vidí riešenie v spoločnom obstarávaní energií.

„Prichádzame v správny čas s riešením pre obce ktoré budú mať o to záujem. Lebo ak si oni sami budú od veľkého obchodníka snažiť vyjednať lepšiu cenu, tak to bude oveľa ťažšie, ako keď sa postaví štát a bude zastupovať 2 000 obcí. Ten tak má úplne inú vyjednávaciu pozíciu,“ vysvetlil.

Vysoký nárast cien už pocítili viaceré mestá. V Galante museli podľa primátora Petra Pašku (nezávislý) zatvoriť termálne kúpalisko, ktoré len nedávno zrekonštruovali.

„Zatvorili sme Galandiu, lebo nám stúpli náklady na energiu z 12 000 eur mesačne na 120 000 eur. V stredu prezentoval primátor Košíc, že sú v rovnakej situácii, že im stúpli náklady na Steel Arénu z 20 000 na 200 000 mesačne,“ ozrejmil.

Vláda chce podľa premiéra Hegera pomôcť nielen samosprávam, ale aj občanom a firmám cez kompenzačné pripravované opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál