Na hlavný obsah

Zelenskyj potvrdil oslobodenie mesta Balaklija

Ďakuje vojakov z jednotky špeciálnych síl Kraken.

Zelenskyj potvrdil oslobodenie mesta Balaklija
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (8. 9.) potvrdil oslobodenie strategicky dôležitého mesta Balaklija v Charkovskej oblasti. A to zverejnením videa, v ktorom mu vojaci tento úspech hlásia.

O vstupe ukrajinských vojakov do mesta, ktoré ruské jednotky okupovali šesť mesiacov, už skôr informovali niektoré médiá a správy sa objavovali aj na sociálnych sieťach. Tieto správy neboli ale až doteraz potvrdené z oficiálnych miest.

„Všetko je na svojom mieste. Vlajka Ukrajiny vlaje v slobodnom ukrajinskom meste pod slobodným ukrajinským nebom! Ďakujem! Som hrdý! Držte sa! Do víťazstva! Sláva Ukrajine!“ napísal Zelenskyj na telegrame pod videom s vojakmi z jednotky špeciálnych síl Kraken.

Tí mu ako vrchnému veliteľovi podali hlásenie o splnení rozkazu ovládnuť Balakliju. Ruské sily sa podľa nich z mesta stiahli.

Ovládnutie mesta Balaklija a obcí ležiacich severne od neho ukrajinskými silami by mohlo odrezať ruské zoskupenie pri Izjume od zásobovania, poznamenal spravodajský server Meduza.

Ukrajinské sily prenikli až 50 kilometrov hlboko do ruskej obrany. Oslobodili dve desiatky obcí v Charkovskej oblasti, uviedol dnes pred novinármi generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu.

Pod kontrolou ukrajinskej vlády sa tak vrátilo územie s rozlohou presahujúcou 700 štvorcových kilometrov. Názvy oslobodených obcí však nezazneli.

Dobyli späť aj plochu s rozlohou približne 400 kilometrov štvorcových

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) predtým odhadli, že ukrajinské sily v uplynulom dni postúpili v Charkovskej oblasti na východe krajiny najmenej o 20 kilometrov na území pod doterajšou kontrolou ruských vojakov. Tým dobyli späť plochu s rozlohou približne 400 štvorcových kilometrov.

Ukrajinské sily podľa BBC postupujú smerom ku Kupjansku, najdôležitejšiemu železničnému uzlu, ktorý Rusko používa na zásobovanie všetkých svojich jednotiek na východnej Ukrajine. 

Ruské oficiálne zdroje síce o tomto ukrajinskom postupe mlčia, agentúry RIA Novosti vo štvrtok ale informovala, že Ruskom dosadená správa Kupjansku začala evakuáciu žien a detí. Evakuáciu ruské úrady zdôvodnili ukrajinským ostreľovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet