Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajinci dobyli späť mesto Izium

Ruskí vojaci sa museli stiahnuť z viacerých oblastí.

Zelenskyj: Ukrajinci dobyli späť mesto Izium
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily dobyli späť mesto Izium na východe Ukrajiny, potvrdil v nedeľu (11. 9.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O tom, že Ukrajinci toto strategické mesto v Charkovskej oblasti získali pod svoju kontrolu, hovorili zatiaľ len neoficiálne správy.

Zelenskyj vo svojom prejave povedal, že by chcel poďakovať ukrajinským vojakom, ktorí oslobodili mnohé ukrajinské územia, ku ktorým podľa neho patria mestá Balaklija, Izium a Kupjansk v Charkovskej oblasti.

Ruská strana stratu mesta priamo nepriznala, v sobotu (10. 9.) však ruské ministerstvo obrany uviedlo, že presúva svoje jednotky od Iziumu smerom na ukrajinský Donbas. 

Agentúra Reuters označila stratu Iziumu za najväčšiu čiastočnú porážku ruskej strany odvtedy, čo sa na konci marca musela vzdať pokusov dobyť ukrajinskú metropolu Kyjev. Rovnako hodnotia situáciu tiež analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ovládnutím Izjumu a železničného uzla Kupjansku v Charkovskej oblasti ukrajinské sily narušili zásobovanie ruských jednotiek na severovýchodnej Ukrajine. Cez Kupjansk Rusi podľa Reuters zásobovali všetky svoje jednotky na severovýchodnej Ukrajine.

Ukrajinské sily od začiatku septembra oslobodili vyše 3 000 kilometrov štvorcových územia na severovýchode Ukrajiny, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. To je viac než koľko ukrajinského územia obsadila ruská armáda vo všetkých svojich operáciách od tohtoročného apríla. Poznamenal ISW, ktorého odhady sa zhodujú so Zalužného oznámením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet