Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval Rusov k protestom proti mobilizácii

Vojnu chce podľa neho len Putin.

Zelenskyj vyzval Rusov k protestom proti mobilizácii
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Rusov, aby sa postavili proti mobilizácii v krajine a nezúčastnili sa vojny, ktorú podľa neho chce iba jeden človek – ruský prezident Vladimir Putin.

„Protestujte! Bojujte! Utekajte! Alebo sa vydajte do ukrajinského zajatia! To sú varianty, ako prežiť,“ obrátil sa podľa agentúry DPA Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve v ruštine na obyvateľov Ruska. Podľa neho na Ukrajine zahynulo od začiatku invázie už 55 000 ruských vojakov.

Zelenskyj sa tiež obrátil na matky a manželky mužov, ktorí dostali povolávací rozkaz. „Nepochybujte o tom, že sa deti vedenia vášho štátu nezúčastnia vojny proti Ukrajine. Tí, ktorí vo vašej krajine rozhodujú, chránia svoje deti. A vaše deti nebudú ani pochované,“ povedal.

Na adresu svojich krajanov Zelenskyj povedal, že ruská mobilizácia je znamením sily Ukrajiny. Kvôli tomuto rozhodnutiu už vojna nebude pre Rusov len televíznou udalosťou, ale vstúpi im do reálneho života. Pre Ukrajincov sa naopak nič nemení, budú ďalej bojovať za slobodu pre svoju krajinu, uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet