Na hlavný obsah

Zelenskyj zvolal radu pre bezpečnosť a obranu Ukrajiny

Súvisí to s plánovanou anexiou štyroch častí Ukrajiny.

Zelenskyj zvolal radu pre bezpečnosť a obranu Ukrajiny
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvolal na piatok (30. 9.) zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO). Vo štvrtok (29. 9.) to na facebooku oznámil jeho hovorca Serhij Nykyforov. Informovala o tom agentúra DPA.

Zasadnutie RNBO súvisí s plánovanou anexiou štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, ktorú naplánoval na piatok Kremeľ. Ako približuje DPA, predsedom RNBO je prezident Zelenskyj a členmi sú šéfovia armády a tajných služieb, ministri obrany a vnútra a ďalší členovia vlády.

Moskva vo štvrtok oznámila, že v piatok budú na ceremónii v Georgijevskej sále Veľkého kremeľského paláca podpísané dokumenty o začlenení Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblastí do Ruskej federácie. Ceremónia bude prebiehať za prítomnosti prezidenta Vladimira Putina.

Ak Moskva anektuje okupované ukrajinské oblasti, Zelenskyj pohrozil veľmi tvrdou odozvou zo strany Kyjeva. Takzvané referendá o pričlenení k Rusku, ktoré Západ označil za pseudohlasovanie, sú podľa slov Zelenského „bezcenné a realitu nezmenia“, píše agentúra Reuters.

„Obnovíme územnú celistvosť Ukrajiny. A naša reakcia na uznanie výsledkov (referend) Ruskom bude veľmi tvrdá,“ povedal Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet