Na hlavný obsah

Zemetrasenie na Taiwane má zatiaľ jednu obeť a niekoľko zranených

Úrady vydali aj varovanie pred cunami.

Zemetrasenie na Taiwane má zatiaľ jednu obeť a niekoľko zranených
Záchranári zasahujú pri zrútenej budove na Taiwane. Foto: TASR/AP

Silné zemetrasenie, ktoré v nedeľu (18. 9.) s magnitúdou 6,9 zasiahlo juhovýchodné pobrežie Taiwanu, si vyžiadalo jednu obeť a deväť ľahko zranených, uviedlo taiwanské centrum pre núdzové operácie.

Okrem toho, ako informovali agentúry AFP, Reuters a DPA, miestne médiá priniesli správy o zrútení nižšej budovy s obchodom a vykoľajení vagóna na stanici v regióne.

Zemetrasenie nastalo o 14.44 h miestneho času (8.44 h SELČ) približne 50 kilometrov severne od mesta Tchaj-tung v hĺbke desať kilometrov, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS.

Výstrahu pred možnými prívalovými vlnami vydalo americké Tichomorské centrum pre varovania pred cunami, podľa ktorého sú možné do vzdialenosti 300 kilometrov.

Varovanie pred cunami pre niekoľko juhojaponských ostrovov ležiacich v blízkosti Taiwanu, vydala aj japonská meteorologická agentúra. Neskôr však toto varovanie odvolala, dodala AFP.

Rovnakú oblasť Taiwanu, pomerne riedko obývanú, zasiahlo zemetrasenie už v sobotu (17. 9.). Po otrasoch s magnitúdou 6,5 úrady hlásili zrútenie domu, poškodenie mosta či pozastavenie železničnej dopravy. Správy o vážnych zraneniach ani obetiach sa neobjavili.

Od soboty nasledovali desiatky dotrasov, ktoré by podľa predstaviteľa Ústredného meteorologického úradu mohli pokračovať jeden alebo dva mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet