Na hlavný obsah

Získanie ekodotácií bude od budúceho roka ťažšie

Farmári budú musieť svoje polia zmenšiť.

Získanie ekodotácií bude od budúceho roka ťažšie
Ilustračná snímka repkového poľa. Foto: Unsplash

Nekonečné lány repky či kukurice by mali byť minulosťou. Slovensko má jedny z najväčších pôdnych blokov v Európe. Od budúceho roka by ich preto mali predeliť biopásy.

Ak budú chcieť farmári získať niektoré ekologické dotácie, polia budú musieť byť menšie. Opatrenie ukrojí z ornej pôdy, a teda aj z budúcoročnej úrody.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Namiesto stoviek len 50 hektárov by po novom mali mať polia, ak na ne chcú farmári dostať ekodotácie. V chránených vtáčích územiach by to malo byť dokonca len do 20 hektárov.

Chránené územie je aj v okolí Palárikova. Aleje stromov tu delia polia už viac ako storočie. Lány však majú o päť hektárov viac a podľa výrobného riaditeľa Róberta Židuliaka hrozí, že podnik preto dotácie nezíska. „Musíme z produktívnej ornej pôdy vyčleňovať z 25 hektárových plôch ďalšie hektáre, ktoré nebudú produkčné v tejto ťažkej dobe,“ uviedol.

Podnik môže prísť o desiatky tisíc eur. A nie je jediný. Mnohé v minulosti vytvárali aleje a medze z vlastnej iniciatívy. Príliš malé parcely pritom môžu byť tesné pre techniku.

Vysadené stromy chránia pôdu pred eróziou a sú domovom pre vtáctvo a hmyz. K získaniu dotácií však bez vytvorenia ďalších pásov teraz nepomôžu.

Chýba legislatíva

„Podmienky oprávnenosti nezahŕňajú požiadavku na rušenie remíz a stromoradí,“ uviedol hovorca agrorezortu Andrej Wallner. Ďalšie podrobnosti podľa neho ustanoví vnútroštátna legislatíva.

Tá však stále chýba, hoci podmienky majú platiť o necelé štyri mesiace. Podľa Emila Macha zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pritom farmári už teraz polia pripravujú na budúcoročnú úrodu.

„Môže to trochu prispieť aj k biodiverzite, ale zároveň to zníži efektivitu samotného poľnohospodára. Sme pripravení, že to pôjdeme robiť, ale štát nám v týchto chvíľach nedokáže povedať, ako to máme urobiť,“ vysvetlil s tým, že to môže mať aj finančné následky.

Hovorca agrorezortu Wallner reaguje, že opatrenie je súčasťou novej poľnohospodárskej politiky, ktorú posudzuje aj Brusel. „Strategický plán je v súčasnosti predmetom schvaľovania na úrovni Európskej komisie. Zároveň sa paralelne pripravuje vnútroštátna legislatíva,“ dodal.

Opatrenia prichádzajú v čase, keď poľnohospodári polia už osievajú. Mnohí tak osejú celé polia a pásy dorobia dodatočne, už na rastúcich porastoch, čím znížia aj budúcu úrodu. A to v období, keď sa čoraz viac hovorí o hroziacej celosvetovej potravinovej kríze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál