Na hlavný obsah

Zmena vo vláde? Parlamentné voľby vo Švédsku vedie opozičný pravicový blok

Výsledky sú však zatiaľ veľmi tesné.

Zmena vo vláde? Parlamentné voľby vo Švédsku vedie opozičný pravicový blok
Volebná miestnosť vo švédskom Štokholme. Foto: TASR/AP

V nedeľňajších (11. 9.) parlamentných voľbách vo Švédsku má po sčítaní zhruba 90 % hlasov tesnú väčšinu opozičný pravicový blok. Ak sa mu podarí udržať si náskok, Švédsko čaká po ôsmich rokoch vlády sociálnych demokratov nová vláda, píše agentúra Reuters.

Pravicový blok zahŕňa Umiernenú koaličnú stranu, Švédskych demokratov, Liberálov a Kresťanskodemokratickú stranu. Po sčítaní približne 90 % hlasov má tesnú väčšinu 176 z 349 parlamentných kresiel.

Prvé odhady pritom predpokladali víťazstvo stredoľavého bloku súčasnej premiérky Magdaleny Anderssonovej. Ten by podľa neúplných výsledkov teraz získal 173 kresiel.

Ak si opozícia zachová náskok, očakáva sa, že sa premiérom stane líder Umiernených Ulf Kristersson. Protiimigrační Švédski demokrati by sa stali najväčšou pravicovou stranou v parlamente a prvýkrát by získali priamy vplyv na politiku, píše Reuters.

Premiérka Anderssonová uviedla, že výsledky sú príliš tesné na to, aby v tejto chvíli vyhlásili víťaz.

Konečný výsledok volieb je nejasný

Podobne sa počas volebnej noci vyjadril pravdepodobný opozičný kandidát na premiéra. „Nevieme, aký bude výsledok,“ povedal Kristersson svojim stúpencom. „Som však pripravený urobiť všetko pre to, aby som zostavil novú, stabilnú a energickú vládu pre celé Švédsko a všetkých jeho občanov,“ dodal.

Vzhľadom na to, že ešte nespočítali hlasy zo zahraničia a niektoré korešpondenčné hlasy a rozdiel medzi oboma blokmi je minimálny, môže sa výsledok ešte zmeniť. Podľa volebnej komisie finálny výsledok oznámia najskôr v stredu (14. 9.).

Kristersson uviedol, že sa bude usilovať o zostavenie vlády s kresťanskými demokratmi a prípadne s liberálmi a na podporu Švédskych demokratov sa bude spoliehať len v parlamente. To však môže byť ťažké, keďže protiimigračná strana podľa priebežných výsledkov získala väčší počet hlasov ako Umiernení, píše Reuters.

„V tejto chvíli to vyzerá, že dôjde k zmene vlády. Našou ambíciou je vo vláde zasadnúť,“ povedal jasajúcim priaznivcom na povolebnom večierku líder Švédskych demokratov Jimmie Akesson. „Pred 12 rokmi sme sa dostali do parlamentu. Myslím, že sme nakoniec získali 5,7 percenta. Teraz máme 20,7 percenta,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet