Na hlavný obsah

Zostavením švédskej vlády bol poverený líder Umiernených Kristersson

Odporučilo ho niekoľko strán s väčšinou kresiel v parlamente.

Zostavením švédskej vlády bol poverený líder Umiernených Kristersson
Líder Umiernenej strany Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Predseda švédskeho parlamentu Andreas Norlén v pondelok (19. 9.) poveril šéfa Umiernenej strany Ulfa Kristerssona zostavením vlády. Strana je členom opozičného pravicového bloku, ktorý vyhral nedeľňajšie (11. 9.) parlamentné voľby, uviedla agentúra Reuters.

„Bolo to pomerne jednoduché rozhodnutie, pretože Kristerssona odporučilo niekoľko strán s väčšinou kresiel v Riksdagu,“ povedal Norlén pre švédsky denník Svenska Dagbladet. Predseda parlamentu nestanovil termín, do ktorého musí Kristersson zložiť vládu.

Poznamenal, že neočakáva, že to bude trvať tak dlho ako po voľbách v roku 2018. Vtedy Švédsko čakalo na novú vládu 134 dní.

Podľa konečných výsledkov volieb obsadí pravicový blok 176 kresiel v 349-člennom švédskom parlamente. Stredoľavá aliancia bude mať 173 kresiel. 

Najsilnejšou stranou vo víťaznom pravicovom bloku je protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorú podporuje 20,5 percenta voličov, ale ostatné strany s ňou odmietajú spolupracovať vo vláde.

Kristersson sa pravdepodobne pokúsi vytvoriť vládu s Kresťanskodemokratickou stranou a bude sa spoliehať na podporu Švédskych demokratov a liberálov v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet