Na hlavný obsah

Zvyšujúce sa ceny energií výrazne ovplyvňujú fungovanie samospráv

Hľadajú úsporné opatrenia.

Zvyšujúce sa ceny energií výrazne ovplyvňujú fungovanie samospráv
Na ilustračnej fotografii plynový sporák. Foto: RTVS

Rastu cien energií od nového roka sa Slovensko nevyhne. Podľa analytikov pôjde o výrazný cenový vzostup.

Dôsledky vládnych opatrení, pre ktoré prídu kraje o desiatky miliónov eur, a aktuálneho zdražovania, ovplyvňujú aj rozpočet a fungovanie krajov.

Banskobystrický samosprávny kraj preto plánuje úspornejšie kúriť, či vypínať nočné osvetlenie. Šetriť plánuje aj Prešovský samosprávny kraj.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Vladimíra Legíňová.

Cestou sú úsporné opatrenia

Rodinný balíček či zvyšovanie tabuľkových platov sa začína výrazne prejavovať v rozpočtoch krajov.

„Len vládne opatrenia budú mať dopad na náš rozpočet v priebehu dvoch rokov vo výške viac než 32 miliónov eur. Toto celé je ešte pred tým, než sa v našom rozpočte prejaví dopad energetickej krízy,“ uviedol to riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Matúš Hollý.

Vysvetlil, že ak by ceny energií stúpli o 100 %, okamžitý dosah na banskobystrický krajský rozpočet by bol vyše 5 miliónov eur.

Ak by však stúpli o 400 %, dosah by bol viac ako 20 miliónov eur v jedinom roku. Úspornými opatreniami sa pokúsia ušetriť aspoň 15 % nákladov na energie.

„Sme presvedčení, že by sa mali začať seriózne rokovania medzi vládou a samosprávami. Nestačí nás odkázať na ministerstvo financií,“ avizuje predseda kraja Ján Lunter

Máme o čom hovoriť, o kompenzáciách za to, o čo sme prišli, o kompenzáciách za to, čo sme spravili, a o kompetenciách, ktoré vykonávame a má k nim patriť aj adekvátne financovanie,“ dopĺňa Lunter.

Na energetickú krízu reaguje aj Prešovský samosprávny kraj. V priebehu leta všetky jeho organizácie prepočítali a valorizovali platby nájomcov za nájomné. Tiež za dodávky energií za prenajaté priestory vo svojej správe.

„Naše organizácie sme rovnako listom usmernili a vyzvali k prijatiu úsporných opatrení podľa ich uváženia, aj na úkor tepelného či iného komfortu,“ vysvetľuje hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Napríklad aj znížením teploty vo vykurovacej sezóne na chodbách a spoločných priestoroch škôl či teploty teplej vody na umývanie rúk, správne vetranie priestorov, zatváranie dverí, dôkladné vypínanie svetiel v prázdnych priestoroch a podobne,“ dopĺňa Jeleňová.

Jasno v cenách za energie bude podľa analytikov až po tom, ako začne okrem embarga na ruské uhlie, platiť embargo aj na ruskú ropu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál