Na hlavný obsah

Aj napriek tradícii zrejme čínsky prezident Si Ťin-pching zostane na čele krajiny

Naznačil zmenu v zahraničnom smerovaní Číny.

Aj napriek tradícii zrejme čínsky prezident Si Ťin-pching zostane na čele krajiny
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

V Číne sa začal dvadsiaty zjazd Komunistickej strany, na ktorom sa má rozhodnúť o budúcnosti prezidenta Si Ťin-pchinga. Očakáva sa, že napriek čínskej tradícii v kresle lídra zostane.

V najdôležitejšom prejave za päť rokov hovoril o budúcom politickom smerovaní Číny, o Hongkongu aj o budúcnosti Taiwanu. Sinológ zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Richard Turcsányi tvrdí, že čínska hlava štátu nenaznačila zvrat v domácej politike, no naznačila zmenu v zahraničnom smerovaní.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Sin Ťin-pching na zjazde prezentoval varovný signál, že Čína bude v najbližšej dobe riešiť problémy v rôznych oblastiach, uviedol Turcsányi. Zo zahraničnej politiky to sú najmä zhoršujúce sa vzťahy Číny so Spojenými štátmi, ale aj rusko-ukrajinská vojna. „Otvorene priznal, že budú problémy v medzinárodných vzťahoch,“ dodal s tým, že zhoršujúce vzťahy s Čínou zažíva aj Európa.

Čo sa týka domácej scény, zdôraznil, že pandémia koronavírusu sa neskončila. „Čínska politika takzvaného nulového covidu je podľa prezidenta správna a krajina v nej bude pokračovať,“ uviedol.

Čínsky prezident hovoril aj o ekonomickej situácii. Podľa Turcsányiho vyslal signál, že „by svet nemal očakávať taký vysoký rast, na aký bol zvyknutý v posledných desaťročiach“. Čínski obyvatelia by mali byť podľa Si Ťin-pchinga lojálni k strane, ako aj k nemu, pretože sa považuje za jednoznačného lídra.

Na snímke účastníci otváracej ceremónie 20. zjazdu Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.
Na snímke účastníci otváracej ceremónie 20. zjazdu Čínskej komunistickej strany vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching nemá protikandidáta

Na dvadsiatom zjazde Komunistickej strany, ktorý začal v nedeľu (16. 10.), sa má voliť nový čínsky líder. Podľa sinológa existuje nepísané pravidlo, že lídri Komunistickej strany po dosiahnutí veku 68 rokov majú odísť do dôchodku. „Očakáva sa, že to nebude rešpektovať,“ dodal.

Za desať rokov sa totiž Si Ťin-pchingovi podarilo dosiahnuť veľmi silné postavenie a momentálne nemá ani zďaleka žiadneho protikandidáta, dodal.

„Kým pred desiatimi rokmi boli určité pochybnosti, do veľkej miery všetkých prekvapil. Mnohí ľudia ho považujú za najsilnejšieho čínskeho lídra od Mao Ce-tunga,“ skonštatoval.

To, že Si Ťin-pching nemá protikandidátov si sinológ vysvetľuje aj tým, že sa zvýšila úroveň perzekúcií v Číne. „Je ťažké odhadnúť, ako sú s prezidentom spokojní ľudia či členovia strany. Ak aj nie sú, boja sa to dať akokoľvek najavo,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál