Na hlavný obsah

Ako pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik?

V prípade je obžalovaných šesť osôb, z piatich skutkov.

Ako pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik?
Na snímke Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. V utorok (18. 10.) vypovedali dvaja obžalovaní. Právnik Martin Bahleda a podnikateľ Jozef Brhel.

V prípade je obžalovaných šesť osôb, z piatich skutkov. Celkovo mali štát pripraviť o takmer 45 miliónov eur.

„Nikdy som nespáchal žiaden trestný čin, nikdy som nelegalizoval príjem z trestnej činnosti ani som nespáchal žiaden korupčný trestný čin.“ Takto začal svoju takmer hodinovú výpoveď pred sudcom obžalovaný Jozef Brhel.

Podnikateľ blízky Smer-SD je obžalovaný z troch skutkov: z legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a machinácie vo verejnom obstarávaní.

„Môj klient jednoznačne poprel spáchanie skutku z dôvodu neurčitosti obžaloby, skutková veta obžaloby neumožňuje efektívne využívať právo na obhajobu. Ľudovo povedané, z obžaloby nie je jasné, čo mal v podstate vykonávať,“ uviedol Michal Mandzák, obhajca Jozefa Brhela a Jozefa Brhela mladšieho.

„Ja si nemyslím, že tam sú nejaké pochybnosti. Tú obžalobu som si prečítal. Pochopil, porozumel som jej a je každopádne rozdiel, keď tvrdím, že s niečím nesúhlasím a že niečomu nerozumiem,“ povedal Matúš Harbakus, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podnikateľ blízky Smer-SD pri svojej výpovedi využil aj obrazovú prezentáciu. Jeden banner zobrazoval štruktúru firiem, cez ktoré mali firmy podľa obžaloby legalizovať príjmy z trestnej činnosti a na druhom pomenovanom „Išlo o legalizáciu“ je šesť otázok s odpoveďou nie.

Vypovedať bude po vypočutí svedkov

Jozef Brhel následne odmietol odpovedať na otázky prokurátora a ďalej bude vypovedať až po vypočutí svedkov.

„Musí sa v prvom rade vykonať výsluch svedkov pána Imreczeho a pána Suchobu, aby bolo zrejmé, čo konkrétne sa obžalovanému kladie za vinu,“ pokračoval Mandzák.

„Je to právo obžalovaného, ktoré využívajú a nakladajú s ním, ako považujú za vhodné,“ dodal Harkabus.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Spáchanie trestného činu poprel aj obžalovaný právnik Bahleda, ktorý vraj konal len na základe pokynov svojho klienta – Jozefa Brhela mladšieho. Spolu šiestim obžalovaným hrozia v prípade dokázania viny tresty odňatia slobody v sadzbách od troch do 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko