Na hlavný obsah

Ako sa nepomýliť, aby bol hlas vo voľbách platný?

V sobotu sa konajú krajské a komunálne voľby.

Ako sa nepomýliť, aby bol hlas vo voľbách platný?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V sobotu (29. 10.) čakajú Slovensko spojené krajské a komunálne voľby. Je dôležité vedieť, ktorý hlasovací lístok kam patrí. V prípade, že sa nevloží do správnej obálky a správnej volebnej schránky, bude neplatný.

Modrá obálka a modrá volebná schránka patrí k voľbám do krajskej samosprávy. Biela obálka a biela volebná schránka sú určené pre voľby do obecnej samosprávy. V Bratislave a v Košiciach patrí biela obálka a biela volebná schránka aj pre voľby do miestnej samosprávy.

Aby bol hlas vo voľbách platný, dôležité je vedieť, že pri hlasovaní o predsedovi samosprávneho kraja, starostovi/primátorovi obce alebo starostovi mestskej časti (Bratislava, Košice), sa môže krúžkom označiť iba jeden kandidát. Inak bude hlasovací lístok neplatný.

Pri hlasovaní do krajského, obecného či miestneho zastupiteľstva bude hlasovací lístok neplatný, ak sa krúžkom označí väčší počet kandidátov, ako sa má zvoliť v danom obvode.

Pozrite si video s manuálom pre voličov:

Zdravotné obmedzenia

V prípade, že napríklad pre zdravotné postihnutie človek nevie sám upraviť hlasovací lístok, treba to oznámiť volebnej komisii. Do priestoru na úpravu hlasovacích lístkov môže vojsť aj iná osoba, ktorá podľa pokynov voliča s úpravou hlasovacieho lístka pomôže.

Ak človek nemôže sám vložiť obálky do volebných schránok, môže pri tom pomôcť iný volič, ktorý sa bude práve nachádzať vo volebnej miestnosti.

Zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže volič sám alebo prostredníctvom inej osoby vopred požiadať obec, prípadne v deň konania volieb okrskovú komisiu, o hlasovanie mimo volebnej miestnosti. Volebná komisia vyšle dvoch členov, ktorí mu umožnia vykonať voľbu, a to prostredníctvom hlasovania do prenosnej schránky.

Voliči v izolácii alebo v karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky. Oprávnený volič podá žiadosť o špeciálny spôsob hlasovania zapisovateľovi miestnej alebo mestskej volebnej komisie v obci, kde má trvalý pobyt. Urobiť tak môže telefonicky počas úradných hodín obce, a to najneskôr do piatku (28. 10.) do 12.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko