Na hlavný obsah

Aktivisti v britskom múzeu natreli na figurínu Karola III. tortu

Išlo o protestnú akciu skupiny Just Stop Oil (Zastavme ropu).

Aktivisti v britskom múzeu natreli na figurínu Karola III. tortu
Aktivisti protestujú proti vydávaniu nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu. Foto: SITA/AP

Dvojica aktivistov pri pondelkovej (24. 10.) protestnej akcii v múzeu Madame Tussauds v Londýne natreli čokoládovú tortu na tvár voskovej figuríny britského kráľa Karola III. 

K akcii sa prihlásila ekologická skupina Just Stop Oil (Zastavme ropu) s požiadavkou, aby britská vláda zastavila vydávanie nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu.

Na videu zverejnenom na sociálnych sieťach prekonajú aktivisti zábranu. Následne sa postavia sa vedľa figurín kráľovskej rodiny, načo tej znázorňujúcej Karola III. rozmažú na tvár dve torty. „Po čase slov nadišiel čas činov,“ zopakuje aktivista citát z prejavu, ktorý predniesla na konferencii v Glasgowe kráľovná.

Karol III. je známy svojím záujmom o ekologické otázky. Pred nástupom na trón sa vlani zúčastnil na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe. Vo svojom otváracom prejave vyzval na ráznejší prístup ku klimatickým zmenám.

Podobný spôsob protestu zvolili aktivistky z hnutia Just Stop Oil, ktoré v polovici októbra v londýnskej Národnej galérii vychrstli paradajkovú polievku na obraz Slnečnice holandského maliara Vincenta van Gogha.

Prívrženci skupiny v posledných dňoch tiež blokovali ulice v okolí britského parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet