Na hlavný obsah

Alkohol patrí k najrizikovejším faktorom na cestách

Avšak nie je jediný.

Alkohol patrí k najrizikovejším faktorom na cestách, nie je však jediný. Problémy môžu spôsobiť sychravé počasie, zlá viditeľnosť aj nervozita. Tá u vodičov stúpa najmä pri preplnených cestách.

Cesta na prázdniny či na sviatky za rodinou. Počet áut rastie a na cestách môže byť tesnejšie.

„Nervozita vytvára vlastný tlak na seba, tým, že sa niekam ponáhľam, že chcem byť niekde rýchlejšie, a že vnímam iných šoférov ako prekážky. Vytváram tak tlak na seba v tom, že sa musím viac sústrediť. Rýchlejšie dochádza k únave, následne k dekoncentrácii a prípadne aj ku chybám,“ povedal dopravný psychológ Peter Klubert.

„V prehustenej doprave treba mať na pamäti, že vodiči si musia dávať extra pozor na bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Tu platí pravidlo dvoch sekúnd,“ uviedol generálny riaditeľ Via Pribina Operations Benoit Lebouille.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na cesty sa počas sviatkov dostávajú aj takzvaní sviatoční vodiči. Svoju rolu na cestách zohráva v týchto dňoch aj sychravé počasie.

„Na to, aby sme mohli bezpečne šoférovať, potrebujeme dobre vidieť, ale zároveň aj byť dobre videní,“ dodal.

„Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky a cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viktória Borloková.

Na cestách v týchto dňoch treba rátať aj so zvýšeným počtom policajných hliadok, dozerať budú na dodržiavanie predpisov, aj na bezpečnosť premávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko