Na hlavný obsah

Americkí experti analyzujú trosky iránskych dronov nasadených na Ukrajine. Chcú odhaliť ich slabiny

To má pomôcť ukrajinskej protivzdušnej obrane.

Americkí experti analyzujú trosky iránskych dronov nasadených na Ukrajine. Chcú odhaliť ich slabiny
Na ilustračnej snímke samovražedné drony. Foto: Twitter/ European Media News 24

Spojené Štáty analyzujú trosky iránskych samovražedných dronov nasadených na Ukrajine. Tvrdí The Washington Post. Americkí experti sa usilujú nájsť ich slabiny, ktoré by pomohli ukrajinskej protivzdušnej obrane.

Rusko zasiahlo samovraždenými dronmi s pomocou iránskych inštruktorov viac ako 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Masové nasadenie iránskych samovražedných dronov na Ukrajine znamená novú fázu konfliktu. Kremeľ si ich údajne objednal tisíce. Bezpilotné lietadlo Šahíd 136 síce nesie iba 40 kg nálož, ale to stačí na ničenie kritickej civilnej infraštruktúry.

“Tieto drony sú účinné proti transformačným staniciam. Dokážu prerušiť dodávky elektriny,” povedal pre CBS generál vo výslužbe Frank McKenzie. Ten v minulosti velil americkým silám na Blízkom východe.

Prezývajú ich kosačky alebo zbraň chudobných

Práve tam sa americká armáda prvýkrát stretla s iránskymi samovražednými dronmi, ktoré sú posmešne prezývané ako “kosačky”, alebo “zbraň chudobných”. Pri masovom nasadení však dokážu napáchať veľké škody.

“Keď ich naraz vypustíte veľa, tak niektoré sa vyhnú protivzdušnej obrane, lebo letia nízko a ich výroba je lacná,“ vysvetľuje McKenzie.

Ukrajina tvrdí, že zostrelila viac ako 200 iránskych samovražedných dronov. Pentagon odhaduje, že úspešnosť ukrajinskej protivzdušnej obrany je asi 50 percent. To znamená, že viac ako 200 dronov zasiahlo svoj cieľ.

USA sa zaviazali, že posilnia ukrajinskú protivzdušnú obranu. To však podľa McKenzieho nebude ľahké.

“Tieto drony nemusia letieť na cieľ priamo, ale môžu meniť smer, aby sa vyhli protivzdušnej obrane,“ priblížil.

Nevýhodou západných protiraketových systémov je, že interceptori sú podstatne drahšie ako iránske drony. Tie Teherán produkuje v tisícoch. Vývoj na Ukrajine pozorne sleduje aj Izrael, ktorý však dodávky svojho systému “železná klenba” Kyjevu, aby nenahneval Rusko, vylúčil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál