Na hlavný obsah

Americký Pentagón zverejnil novú národnú obrannú stratégiu

Za najväčšiu dlhodobú výzvu pre bezpečnosť v nej označil Čínu.

Americký Pentagón zverejnil novú národnú obrannú stratégiu
Na archívnej snímke je budova Pentagónu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký Pentagón zverejnil novú národnú obrannú stratégiu. Za najväčšiu dlhodobú výzvu pre bezpečnosť USA v nej označil Čínu. Rusko sa spomína ako „akútna hrozba“. Americké ozbrojené sily chcú v najbližších rokoch vybudovať robustnejšie odstrašenia, ktoré má protivníkov odradiť od útoku na Spojené Štáty a ich spojencov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Americká Národná obranná stratégia sa zameriava na Čínu, ktorá podľa Pentagónu znamená pre Spojené Štáty najväčšiu výzvu.

„Čína je náš jediný rival, ktorý chce zmeniť medzinárodný poriadok a má na to aj schopnosti,“ vysvetlil americký minister obrany Lloyd Austin.

Odstrašenie protivníkov

Americké ozbrojené sily chcú naďalej investovať do odstrašenia protivníkov. Medzi nich Pentagón zaradil aj Rusko, ktoré označili za akútnu hrozbu.

„Na rozdiel od Číny Rusko neznamená pre USA systematickú dlhodobú výzvu. Ruská agresia však znamená momentálnu hrozbu pre naše záujmy a hodnoty. Putinov nevyprovokovaný útok na Ukrajinu, ktorý znamená najväčšiu hrozbu pre európsku bezpečnosť od skončenia 2 svetovej vojny, to iba potvrdil pred celým svetom,“ dodal Austin.

Za menšie hrozby Pentagón označil Irán, Severnú Koreu a terorizmus. Iróniou je, že nová stratégia stavia na stratégii predchodcu Joea Bidena v Bielom Dome Donalda Trumpa.

Naopak sa rozchádza s rovnakým dokumentov vydaným počas úradovania Baracka Obamu, ktorý mal ambíciu zredukovať úlohu jadrových zbraní pri odstrašení protivníkov.

„Naše jadrové schopnosti sú základným kameňom strategického odstrašenia. Preto sme odhodlaní modernizovať náš jadrový arzenál,“ dodal minister obrany Austin.

Strategickú stabilitu môžu údajne ohroziť aj hypersonické rakety, nové chemické, biologické a jadrové zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál