Na hlavný obsah

Andrej Babiš bude kandidovať na post českého prezidenta

Tvrdí, že chce predovšetkým hájiť záujmy českých občanov.

Andrej Babiš bude kandidovať na post českého prezidenta
Predseda najsilnejšieho opozičného hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš sa chce uchádzať o post prezidenta Českej republiky. Foto: TASR

Predseda najsilnejšieho opozičného hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš sa chce uchádzať o post prezidenta Českej republiky. Oznámil to v televízii Nova. V pondelok (31. 10.) požiada o dôveru predsedníctvo hnutia.

Ak ju získa, obráti sa na poslancov ANO, aby podporili jeho kandidatúru. Ako povedal, chce predovšetkým hájiť záujmy českých občanov.

„Keď vidím, ako vláda nefunguje, ako nepomáha ľuďom, ako je nečinná, rozhodol som sa ísť do toho,“ povedal Babiš. Od začiatku, keď vstúpil do politiky ako podnikateľ, mal a má podľa svojich slov jediný cieľ – „zlepšiť život ľudí v našej krajine“.

Nemyslí si, že má veľkú šancu, aby ho zvolili. „Som však veľký bojovník a urobím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil, že som dobrý kandidát na prezidenta,“ dodal.

Hnutie ANO zvolalo na pondelok (31. 10.) tlačovú konferenciu, na ktorej oficiálne predstaví svojho prezidentského kandidáta. Ešte predtým sa touto otázkou bude zaoberať užšie vedenie hnutia.

Babiš sa v nedeľu (30. 10.) popoludní stretol s prezidentom Milošom Zemanom na zámku v Lánoch. Politici po stretnutí neposkytli novinárom žiadne vyjadrenia.

Očakáva sa kampaň bez zábran

Server Seznam Zprávy uviedol, že ústredie hnutia poverilo regionálne organizácie, aby hľadali vhodné miesta pre Babišovo nové turné po krajine, ktoré by sa malo začať v novembri.

V lete Babiš cestoval po krajine v karavane a tvrdil, že to nie je jeho osobná kampaň.

Politický analytik Petr Just z Metropolitnej univerzity v Prahe očakáva, že Babiš povedie absolútne neviazanú prezidentskú kampaň. Podľa jeho názoru boli do poslednej chvíle v hre všetky možnosti týkajúce sa kandidáta ANO.

„Vzhľadom na signály, ktoré Andrej Babiš v posledných týždňoch a mesiacoch vysielal, boli do poslednej chvíle v hre všetky možné varianty,“ povedal Just.

Domnieva sa, že Babišovi uškodilo manévrovanie na poslednú chvíľu, keďže prieskumy mu nepripisujú úlohu favorita.

Myslí si preto, že bývalý premiér sa do kampane vrhne o to agresívnejšie. „Očakávam, že svoju kampaň povedie úplne bez zábran,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet