Na hlavný obsah

Armáda Burkiny Faso odmieta tvrdenia o prevrate

Ide vraj len o krízu v armáde.

Armáda Burkiny Faso odmieta tvrdenia o prevrate
Na snímke Burkina Faso. Foto: Twitter/Reuters

Situácia v západoafrickom štáte zostáva nejasná a zmätočná. Generálny štáb armády totiž v sobotu (1. 10.) odmietol tvrdenie časti vojenských veliteľov, že prevzali moc v krajine a zbavili moci doterajšieho vodcu podplukovníka Paula-Henriho Sandaoga Damibu.

Podľa vyhlásenia generálneho štábu vzniknutá situácia je len prejavom „vnútornej krízy“ v armáde.

„Po vnútornej kríze v národných ozbrojených silách niekoľko jednotiek prevzalo kontrolu nad niektorými tepnami mesta Ouagadougou a požaduje odchod podplukovníka (Paula-Henriho Sandaoga) Damibu. Dialóg pokračuje,“ uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu armády.

Pučisti vedení kapitánom Ibrahimom Traorém však predtým v televízii deklarovali, že Damiba plánuje protiútok z „francúzskej základne“. Francúzsko, bývalý koloniálny vládca v Burkine Faso, následne poprelo akúkoľvek účasť na udalostiach v tejto krajine.

Prevzatie moci v krajine pučisti oznámili v piatok (30. 9.) večer. A to len niekoľko hodín po tom, ako sa v Ouagadougou zišlo niekoľko stoviek ľudí. Žiadali Damibovu demisiu, ukončenie francúzskej vojenskej prítomnosti v Saheli a vojenskú spoluprácu s Ruskom.

Rast vplyvu Moskvy

Vplyv Moskvy v posledných rokoch neustále rastie vo viacerých francúzsky hovoriacich afrických krajinách. Nie je nezvyčajné vidieť na takýchto demonštráciách ruské vlajky, konštatovala rozhlasová stanica RFI.

Noví vodcovia, vedení Traorém, medzičasom pozastavili platnosť ústavy, uzavreli hranice, rozpustili dočasnú vládu a zákonodarné zhromaždenie. Zaviedli aj zákaz vychádzania od 21.00 h do 05.00 h miestneho času.

Situácia v Ouagadougou bola v sobotu napätá, v uliciach sa strieľalo a boli nasadení vojaci. To vyvolalo obavy zo zrážok medzi stúpencami Damibu a jeho nástupcami. Francúzske veľvyslanectvo v hlavnom meste bolo terčom podpaľačského útoku.

Francúzska vojenská prítomnosť

AFP pripomenula, že Francúzsko si v Burkine Faso zachováva svoju vojenskú prítomnosť, pričom kontingent francúzskych jednotiek osobitného určenia sídli v meste Kamboinsine, ktoré je vzdialené približne 30 kilometrov od hlavného mesta Ouagadougou.

Generálny tajomník OSN António Guterres v reakcii na vývoj v Burkine Faso deklaroval, že „dôrazne odsudzuje akýkoľvek pokus o uchopenie moci silou zbraní“ a vyzval všetkých aktérov, aby sa zdržali násilia a snažili sa o dialóg.

Znepokojenie z najnovšieho vývoja v Burkine Faso vyjadrili v sobotu aj Spojené štáty americké, Africká únia a Európska únia, ktorá upozornila, že najnovší prevrat ohrozil úsilie vynaložené na obnovenie ústavného poriadku do 1. júla 2024. Vyzvala preto, aby sa rešpektovali uzavreté dohody.

Situácia sa upokojila

Situácia v Burkine Faso sa vracia pod kontrolu. Povedali to v nedeľu (2. 10.) vo vystúpení v štátnej televízii šéfovia pučistov. Vyzvali tiež ľudí, aby prestali „s aktmi vandalstva“ napríklad proti francúzskemu veľvyslanectvu.

Dopoludnia desiatky ľudí obsadili dopravné tepny v hlavnom meste Ouagadougou, aby vyjadrili podporu armádnym vzbúrencom, uviedla rozhlasová stanica RFI. Demonštranti v sobotu večer spôsobili vážne škody francúzskemu kultúrnemu inštitútu, uviedol v nedeľu Paríž. V protestoch pred veľvyslanectvom pokračovali aj v nedeľu.

V sobotu večer sa pred francúzskym veľvyslanectvom zhromaždili ľudia, ktorí pred vchodom do areálu zapálili pneumatiky a hádzali kamene na hliadkujúcich francúzskych vojakov. Demonštrácie a útoky pokračovali aj v nedeľu a z areálu veľvyslanectva boli vypálené granáty so slzným plynom s cieľom rozohnať protestujúcich, uviedla agentúra AFP.

V sobotu sa demonštranti zhromaždili aj pred francúzskym kultúrnym inštitútom. „Francúzsky inštitút v Ouagadougou utrpel vážne škody,“ uviedlo v nedeľu francúzske ministerstvo zahraničia.

V sobotu pučisti uviedli, že zosadený prezident Damiba sa uchýlil na francúzsku vojenskú základňu, odkiaľ chystá protiútok na vzbúrenecké jednotky. Neskôr šéf pučistov, kapitán armády Traoré, vyhlásil, že „Francúzsko nemá žiadny záujem sa miešať do našich záležitostí“.

Pučisti tiež uviedli, že chcú hľadať nových partnerov v boji proti islamskému terorizmu, ako sú Francúzsko a jej spojenci. Podľa agentúry AFP by sa mohli obrátiť na Rusko, ktoré posilňuje svoj vplyv v Afrike.

Damiba podá demisiu

Prezident Burkiny Faso Damiba, ktorý bol zosadený pri piatkovom prevrate zorganizovanom vojakmi, súhlasil, že oficiálne podá demisiu, čo predtým odmietal.

 Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenia náboženských a miestnych lídrov, ktorí sprostredkovali rokovania medzi pučistami a Damibou. Podľa agentúry Reuters šéf pučistov, kapitán armády Ibrahim Traoré, demisiu prijal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet