Na hlavný obsah

Austrália chce zmeniť zákon a posilniť ochranu osobných údajov

Ide o reakciu na hackerský útok.

Austrália chce zmeniť zákon a posilniť ochranu osobných údajov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmeny v zákone o telekomunikáciách majú zabrániť  zopakovaniu rozsiahleho počítačového útoku, aký v krajine zaznamenali 21. septembra. Vo štvrtok (6. 10.) o tom informovala austrálska vláda.

Zákon by mal zahŕňať sprísnenie sankcií pre spoločnosti s nedostatočnými opatreniami v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Obmedziť by sa mal aj objem a typy informácií o zákazníkoch, ktoré môžu podniky zhromažďovať. Navrhuje sa aj skrátenie obdobia, počas ktorého budú spoločnosti smieť uchovávať osobné údaje svojich zákazníkov.

V snahe získať výkupné milión dolárov zverejnil neidentifikovaný hacker na darkwebe údaje asi 10 000 zákazníkov spoločnosti Optus, dcérskej spoločnosti Singapore Telecommunications Ltd.

Spoločnosť Optus sa v reakcii na počítačový útok svojim zákazníkom ospravedlnila formou celostránkového inzerátu. Ten obsahoval aj odkaz na webovú stránku spoločnosti s  podrobnými informáciami o opatreniach, ktoré môžu zákazníci podniknúť, aby sa v  budúcnosti vyhli krádeži identity a podvodom.

Austrálska federálna vláda môže telekomunikačný zákon zmeniť aj bez toho, aby sa obrátila na  parlament. Napriek tomu to však urobí. Vláda vyjadrila nádej, že parlament navrhované zmeny na posilnenie ochrany osobných údajov prerokuje a schváli ešte do konca roka 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet