Na hlavný obsah

Austrália zrušila rozhodnutie o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela

Pôvodne ho prijala predchádzajúca vláda.

Austrália zrušila rozhodnutie o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela
Mesto Jeruzalem. Foto: pixabay.com

Austrália v utorok (18. 10.) oznámila, že sa rozhodla neuznávať západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Zrušila tým rozhodnutie predchádzajúcej vlády, oznámili tlačové agentúry.

„Definitívny štatút Jeruzalema sa musí vyriešiť v rámci mierových rokovaní medzi Izraelom a palestínskym ľudom,“ uviedla ministerka zahraničia Penny Wongová podľa agentúry AFP.

„Austrália sa zaviazala, že bude podporovať riešenie v podobe mierového spolužitia dvoch štátov – Izraela a budúceho palestínskeho štátu – v medzinárodne uznávaných hraniciach. Nebudeme podporovať prístup, ktorý túto perspektívu podkopáva,“ povedala ministerka podľa agentúry Reuters.

Konzervatívna koaličná vláda premiéra Scotta Morrisona v roku 2018 oficiálne uznala západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Uznanie sa však týkalo len západného Jeruzalema, pálčivou témou je však práve východný Jeruzalem, ktorý chcú Palestínčania za hlavné mesto svojho budúceho štátu. Niektoré médiá vtedy písali, že Morrison došiel na pol cesty.

Bývalý americký prezident Donald Trump v decembri 2017 oznámil, že USA uznávajú Jeruzalem ako izraelskú metropolu. Nasledujúci rok oficiálne premiestnil americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema.

Trumpov krok vyvolal ostrú kritiku najmä od Palestínčanov a z krajín arabského sveta, odsúdili to však aj viaceré západné krajiny vrátane Francúzska. Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že takéto jednostranné rozhodnutie ohrozuje mierový proces v Izraeli.

Izrael krok kritizuje

Izrael krok Austrálie kritizoval a plánuje si predvolať austrálskeho veľvyslanca k podaniu vysvetlenia, uviedla agentúra AFP.

Izraelský premiér Jair Lapid vo vyhlásení označil rozhodnutie Austrálie za „unáhlené“ a „krátkozraké“. „Môžeme len dúfať, že v ďalších záležitostiach si bude austrálska vláda počínať serióznejšie a profesionálnejšie,“ uviedol Lapid.

„Zjednotený Jeruzalem zostane večným hlavným mestom Izraela bez ohľadu na to, čo hovorí austrálska vláda,“ dodal izraelský premiér podľa miestnych médií.

Wongová tiež zdôraznila, že rozhodnutie neznamená nepriateľstvo k Izraelu. „Austrália bude vždy pevným priateľom Izraela. Boli sme medzi prvými krajinami, ktoré Izrael formálne uznali (ako štát),“ dodala. Úrady budú ďalej podporovať židovskú komunitu v Austrálii. „Rovnako ďalej podporujeme palestínsky ľud, tiež humanitárnou pomocou,“ uviedla Wongová.

Izrael považuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto. V šesťdňovej vojne v roku 1967 východný Jeruzalem obsadil a v roku 1980 vyhlásil Jeruzalem v rozpore s rezolúciami OSN za svoje „večné a nedeliteľné hlavné mesto“.

Anexiu medzinárodné spoločenstvo neuznáva s tým, že konečný štatút mesta by sa mal vyriešiť rokovaním s Palestínčanmi, preto má tiež väčšina krajín ambasády v Tel Avive.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet