Na hlavný obsah

Autor Jurského parku Michael Crichton by oslávil 80. narodeniny

Známy spisovateľ pôvodne vyštudoval medicínu.

Autor Jurského parku Michael Crichton by oslávil 80. narodeniny
Na snímke spisovateľ, producent, scenárista a režisér Michael Crichton. Foto: Profimedia

Michael Crichton bol americký bestsellerový autor historických a prehistorických vedecko-fantastických diel ako Jurský park, Hranica času či Smrť Andromeda. V nedeľu (23. 10.) by oslávil osemdesiate narodeniny.

Spisovateľ, producent, scenárista, režisér a tvorca televízneho seriálu Pohotovosť bol vyštudovaný doktor medicíny. Stal sa z neho však románopisec a z jeho kníh sa po celom svete predalo vyše 150 miliónov výtlačkov.

Tento 180 centimetrov vysoký muž vytvoril nezabudnuteľný príbeh o dinosauroch, rozzúrene uháňajúcich krajinou v Jurskom parku. Alebo príbeh mikróbov, ktoré sa nekontrolovateľne rozšírili na Zemi v diele Smrť Andromeda.

Crichton sa narodil 23. októbra 1942 v Chicagu. Svoje prvé romány napísal pod pseudonymami ešte počas štúdií na lekárskej fakulte Harvardovej univerzity. Román Smrť Andromeda, ktorý vyšiel v roku 1969, sa stal jeho prvým bestsellerom.

Okrem diela Jurský park a jeho pokračovania Stratený svet, z ktorých sa po sfilmovaní stali hollywoodske kasové trháky, napísal Crichton okrem iného romány Kongo, Človek terminál, Dravec a obeť, Ďalší alebo State of Fear (v českom preklade Říše strachu).

Do filmovej podoby bolo spracovaných vyše desať jeho románov a v roku 1996 dostal cenu Emmy za televízny seriál Pohotovosť.

Na archívnej snímke 26-ročný spisovateľ Michael Crichton.
Na archívnej snímke 26-ročný spisovateľ Michael Crichton.Foto: ČTK/AP

Dobré vzťahy s Georgeom W. Bushom

Autor bol tiež ojedinelý aj v tom, že dobre vychádzal so 43. prezidentom USA Georgeom Walkerom Bushom. Možno aj pre svoj skeptický názor na globálne otepľovanie. Vyjadril ho tiež v knihe State of Favor (2004).

Crichtonove názory ostro odsúdili ochrancovia životného prostredia. Tí autora obvinili z poškodzovania úsilia o schválenie zákonov týkajúcich sa znižovania emisií skleníkových plynov.

Crichton skonal 4. novembra 2008 v Los Angeles vo veku 66 rokov. V ústraní dlho bojoval s rakovinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet