Na hlavný obsah

Až dvanásť obcí na Slovensku bojuje s nedostatkom pitnej vody

Je v nich vyhlásená mimoriadna situácia.

Až dvanásť obcí na Slovensku bojuje s nedostatkom pitnej vody
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Až dvanásť obcí na Slovensku stále bojuje s nedostatkom pitnej vody. Dôvodom je nedostatok zrážok a pretrvávajúce sucho. V niektorých častiach Slovenska nosia obyvateľom vodu v cisternách už od leta. Podľa predpovede počasia ani v najbližších dňoch nebudú výdatnejšie zrážky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová.

Vyschnuté sú potoky, pramene aj studne. Bez vody boli obyvatelia Pače v okrese Rožňava takmer celé leto. Situácia nie je lepšia ani teraz. Obyvatelia obce priblížili, že majú slabý tlak vody, prípadne voda vôbec netečie.

Vodu im nosia vojaci v cisternách dvakrát za týždeň. V niektorých častiach obce to stačí, inde nie.

„Manžel chodí na pitnú vodu do studničky v lese. Tam sa chodí na pitnú vodu, ktorú používame na varenie,“ uviedla obyvateľka obce Pača.

Nielen v okolí Rožňavy, ale aj v iných častiach Slovenska od minulého septembra až do súčasnosti napršalo o tretinu menej zrážok ako v minulosti za rovnaké obdobie. V dvanástich obciach je preto vyhlásená mimoriadna situácia.

Nepomohli ani výdatnejšie dažde

Nepomohli ani výdatnejšie dažde na prelome septembra a októbra, tvrdí klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

„Sucho bolo iba zmiernené. Najmä hydrologické sucho sa stále prejavuje na nízkych hladinách podzemných vôd,“ vysvetlil.

V minulosti boli známe suché obdobie väčšinou iba počas leta. Od roku 2015 sa situácia zhoršuje a môže pretrvávať aj v budúcnosti.

„Novou skúsenosťou je sucho na jar. K tomu sa niekedy pridáva aj sucho, ktoré nasleduje po skončení leta, čiže v priebehu jesene,“ vysvetlil Faško.

Meteorológovia ani v najbližších dňoch neočakávajú výdatnejšie dažde. Zrážky by sa mohli vyskytnúť len v prípade hmly alebo inverznej oblačnosti v podobe mrholenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál