Na hlavný obsah

Babiš by prezidentské voľby v druhom kole prehral, tvrdí politológ

Vlastných kandidátov nemá ani jedna z vládnych koalícií.

Babiš by prezidentské voľby v druhom kole prehral, tvrdí politológ
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Do prezidentských volieb v Českej republike zostáva presne 100 dní. Stále nepoznáme všetkých kandidátov. Čas majú do 8. novembra, ale tí, ktorí už kandidatúru oznámili, majú pred nimi náskok.

To sa netýka Andreja Babiša. Ten síce kandidatúru neoznámil, ale kampaň robí už od leta. Známe je, že kandidáta na prezidenta nebudú mať ani obe vládne koalície.

SPOLU, vládna koalícia troch stredopravých strán sľubovala, že oznámi svojho kandidáta na prezidenta do konca septembra. Nedodržanie termínu naznačovalo, že majú problém dohodnúť sa alebo vôbec niekoho vybrať.

Koalícia prišla s vyhlásením, že vlastného kandidáta nepostavia. V prvom kole podporili až troch, Danušu Nerudovú, Generála Petra Pavla a Pavla Fischera.

„Každý z týchto troch ľudí môže vykonávať funkciu prezidenta republiky, v súlade so základnými hodnotami,“ tvrdí premiér a predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala.

Podľa politológa Jiřího Peheho to naznačuje, že koalícia má problém nájsť človeka, za ktorého by sa jasne postavila. Tvrdí, že toto rozhodnutie koalície nepomôže ani jednému z troch kandidátov.

„Koalícii SPOLU má veľké problémy dospieť k rozhodnutiam, ktoré sú jasné a rýchle, aby presvedčili verejnosť. Zrejme sa rozhodne, že niekoho jasne podporia až v druhom kole,“ vysvetlil Pehe.

Vlastného kandidáta nemajú ani Starostovia a Piráti

Vlastného kandidáta nemá ani druhá vládna koalícia Starostovia a Piráti. Nemajú problém podporiť kandidátov, ktorých označil ich partner, koalícia SPOLU, ale nie bezvýhradne.

Predseda Pirátov Ivan Bartoš má výhrady k senátorovi Pavlovi Fischerovi. Senátor počas svojej predošlej kandidatúry povedal, že homosexuála by za ústavného sudcu nevymenoval. Následne svoj výrok miernil.

„Mám tam isté problémy s niektorými jeho výrokmi smerovanými na inak sexuálne orientovaných ľudí,“ povedal Bartoš.

Politológ si myslí, že Babiš do volieb nepôjde

Stále nie je jasný ani kandidát najsilnejšej opozičnej strany Andrej Babiš. Fakt, že sa na prezidentské voľby chystá, naznačovala jeho masívna kampaň po republike. Po prieskumoch, ktoré naznačujú, že v druhom kole nemá šancu, svoje vyjadrenia mierni. Hovorí, že sa vyjadria až na konci októbra.

„Jeho takzvané referendum o vláde, čo mali byť komunálne a senátne voľby, nedopadlo úplne jasným víťazstvom pre opozíciu. Ak by sa nakoniec rozhodol, že kandidovať bude, tak si myslím, že vo voľbách prehrá,“ dodal Pehe.

Prieskumy ukazujú, že do druhého kola by sa dostal z prvého miesta Andrej Babiš spolu s generálom Pavlom. Druhé kolo by Babiš jednoznačne prehral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál